In het voorjaar van 1902 ontdekten twee vrienden, Derk Kortenvoort en Gait Reuvekamp, de wereld van het voetbal. Van de spelregels hadden de twee geen kennis, maar plezier hadden ze wel. Meerdere jongens sloten aan bij de groep. Uiteindelijk wist een van de jongens een exemplaar van ‘De regels van het voetbalspel’ te bemachtigen, waarna de jongens besloten om een club op te richten: Hollandia. De club trok veel bekijks en leden van bestaande club “Inartie” pleitten voor een fusie met Hollandia. Deze fusie kwam er dan ook: op 3 mei 1903 werd de club Hercules geboren.

De naam Heracles

Exact vijf maanden na de oprichting van Hercules, trad het toe tot de Twentsche Voetbal Bond. De eerste wedstrijd onder de noemer van de T.V.B. werd gewonnen met 2-0 van het Enschedese Voorwaarts. Drie jaar later, in 1906, wordt een verzoek gedaan om het eerste elftal van Hercules toe te laten treden tot de tweede klasse van de Nederlandsche Voetbal Bond. Dit verzoek wordt ingeluid, mits Hercules de naam veranderd, omdat er al een Hercules uit Enschede actief is in deze competitie. Hercules wordt vervangen door het Griekse equivalent Heracles. Het tenue van Heracles wordt in 1910 tevens vervangen; waar Heracles eerst aantrad in zwart-groen, wordt dit het klassieke zwart-wit zoals we dat nu kennen. Als kers op de taart gaat Heracles vanaf het seizoen 1913-1914 spelen op het inmiddels legendarische terrein aan de Bornsestraat, nadat het afscheid nam van een stuk grond in de buurt van Erve Bonthuis, waar het tot dan toe de wedstrijden afwerkte.

De eerste glorie

In het seizoen 1920-1921 behaalde Heracles voor het eerst promotie naar de eerste klasse. Onder leiding van de Engelsman Horace Colclough, dwingt Heracles promotie af door Wageningen te verslaan. In de slotseconden van de thuiswedstrijd werd het 3-2 voor de Almelose formatie, in Wageningen werd met een gelijkspel de promotie veiliggesteld. Na dit sportieve hoogtepunt, worden ook op andere vlakken stappen gemaakt. Zo wordt in 1924 begonnen met de bouw van een zittribune, naar Engels voorbeeld. Deze zittribune werd in 1925 voor het eerst in gebruik genomen.

Het eerste volledige seizoen dat Heracles speelde voor deze tribune, bleek meteen glorieus. De Almeloërs werden kampioen van het Oosten en mochten aantreden in de kampioenscompetitie. Tot ieders verbazing zegevierde Heracles ook hier. Heracles werd, door zes winstpartijen en twee gelijke spelen, ongeslagen kampioen van het land. Het Almelose succesverhaal bleef niet onopgemerkt; zo hadden Frits Schipper en Bets Freese de eer om voor het Nederlands elftal uit te komen.

Kampioenselftal van 1926-1927

Na een periode met pieken en dalen, waarin Heracles tweemaal afdelingskampioen werd, brak wederom een gloriejaar aan in Almelo. In het seizoen 1940-1941 werd de Almelose formatie wederom afdelingskampioen, en door PSV met 6-1 te verslaan, behaalde Heracles voor de tweede keer de landstitel. Johan Veldhuis was de gevierde man bij de Almeloërs. De aanvalsleider maakte dat seizoen 14 doelpunten in acht wedstrijden in de kampioenscompetitie en werd daarmee topscorer van Nederland.

Kampioenselftal van 1940-1941

De ommekeer in Almelo

Na een zesde afdelingskampioenschap en twee voetballoze jaren vanwege de oorlog, braken donkere tijden aan voor Heracles. Door veranderingen in de competities degradeerde de club na dertig jaar uit de eerste klasse. In het seizoen 1956 werd Heracles zelfs voorlaatste in de tweede klasse. Het was tijd voor verandering.

In het voorjaar van 1957 gaat Heracles op zoek naar versterkingen. Uiteindelijk sluiten Joop Schuman en Steve Mokone aan bij de selectie, Mokone is hiermee de eerste Zuid-Afrikaanse voetballer ooit in Nederland. Met deze versterkingen weet Heracles op 1 juni 1958 het kampioenschap in de Tweede Divisie B te behalen. Na enkele jaren meegedraaid te hebben in de eerste divisie, is er in het seizoen 1961-1962 reden voor feest: Heracles wint de beslissende promotiewedstrijd tegen Fortuna Vlaardingen en promoveert naar de Ere Divisie en gaat weer spelen op het hoogste niveau van het land.

Na een aantal moeizame jaren, met één uitzondering waarin Heracles net onder de subtop eindigde, degradeert Heracles in 1966 uit de Ere Divisie. In de jaren die daarop volgen, kwam Heracles steeds tekort om terug te keren in de Ere Divisie. Het leek er dan ook niet op dat Heracles snel terug zou keren op het hoogste niveau. Dit leidt tot veranderingen in de organisatie: op 1 juli 1974 wordt de stichting SC Heracles’74 opgericht. De amateurtak, AVC Heracles, keert terug naar de 4e klasse van de amateurcompetitie.

Een frisse wind

De eerste seizoenen van SC Heracles ’74 waren amper succesvol. Het schakelde Ajax uit in de bekercompetitie van 1974-1975, maar verder wist de Almelose formatie geen potten te breken. Bij het tienjarig bestaan van de club, werd besloten dat er een “frisse wind moest gaan waaien” in Almelo. Waar het plan was om SC Heracles ’74 te laten terugkeren tot de subtop van de Eerste Divisie, liep dit in realiteit anders. In 1984-1985, een seizoen met veel financiële problemen, wist SC Heracles ’74 rechtstreeks te promoveren naar de Ere Divisie, een prestatie waar niemand op dat moment rekening mee had gehouden. Er werd dan ook gesproken van ‘Het wonder van Almelo’.

SC Heracles ’74 wist zich echter niet te handhaven in de Ere Divisie. Het ontbrak in Almelo aan de juiste middelen. In 1988 vond er dan ook een wederopleving plaats. Aan de hand van Folkert Velten maakte de club een nieuwe start. De club wist meermaals de nacompetitie te behalen, daadwerkelijke promotie bleef voorlopig nog uit.

Het vernieuwde Heracles

In 1999 werd er een nieuwe stadion gebouwd voor SC Heracles ’74. Het eerste stadion in Nederland zonder hekken en grachten. Het nieuwe stadion bood plaats aan 6.000 bezoekers en betekende het einde van een tijdperk: SC Heracles ’74 werd omgedoopt tot Heracles Almelo, de club kreeg een nieuw logo en voorzitter Jan Smit was vastberaden de club nieuw leven in te blazen met de toegenomen financiële middelen die de club nu tot de beschikking had.

De verbeterde omstandigheden uitten zich direct in resultaat; Heracles Almelo groeit uit tot een stabiele topper in de eerste divisie, maar promotie bleef onder zowel Frits Korbach als Gertjan Verbeek uit. In het seizoen 2004-2005 werd Peter Bosz aangesteld als trainer. Onder zijn leiding weet Heracles Almelo wél te promoveren naar de Eredivisie. Het debuutseizoen in de Eredivisie werd afgesloten met een dertiende plaats, waar Heracles Almelo vooraf werd gezien als degradatiekandidaat nummer één.

Vijf jaar na de promotie naar de Eredivisie weet Heracles Almelo onder leiding van de teruggekeerde Verbeek de hoogste eindnotering uit de moderne clubhistorie te behalen: Heracles Almelo wordt knap zesde van Nederland, met play-offs voor Europees voetbal als gevolg. Roda JC blijkt echter net te sterk voor de Almelose formatie. Twee jaar later, in het seizoen 2011-2012, bereikte Heracles Almelo haar tweede sportieve hoogtepunt. De Almelose Eredivisionist plaatst zich tot verbazing van veel mensen voor de KNVB Bekerfinale. PSV blijkt een maatje te groot voor Heracles Almelo; de finale eindigt 3-0 in het voordeel van de Eindhovenaren.

Een nieuwe, schitterende voetbaltempel

Tijdens het seizoen 2014-2015 vindt een grootschalige vernieuwbouw aan het stadion plaats. Het is een seizoen waarin Heracles Almelo in de eerste zeven wedstrijden geen punten pakt, maar zich weet te herpakken. In de 32e speelronde wint de ploeg op bezoek bij concurrent NAC en is handhaving zo goed als zeker. Uiteindelijk is een veertiende plek het resultaat en gaat het vizier op het nieuwe seizoen, waar de opening van de nieuwe, schitterende voetbaltempel de basis vormt.

Op zaterdag 16 augustus 2015 is N.E.C. de tegenstander bij de openingswedstrijd van het stadion, dat door de realisatie van een tweede ring een capaciteit kent van 12.080 plaatsen. Hoewel de werkzaamheden nog niet volledig zijn afgerond, zijn alle plaatsen bezet en openen voorzitter Jan Smit en directeur Nico-Jan Hoogma samen met Herman Finkers en Tom Egbers het stadion met een symbolische druk op de knop. Sportieve euforie laat niet lang op zich wachten: Oussama Tannane schiet na vijf minuten een vrije trap direct in het doel. Heracles Almelo verslaat de Nijmegenaren uiteindelijk met 3-0. Het blijkt een startschot voor een historisch seizoen.

Heracles Almelo eindigt de jaargang op de zesde plaats. Daardoor mag de club in de play-offs strijden om een Europees ticket. In de halve finale is FC Groningen de tegenstander. Waar in Groningen het heenduel met 2-1 verloren wordt, daar is Heracles Almelo in eigen huis de baas. In de slotfase buigt de ploeg een 0-1 achterstand om: dankzij de 2-1 stand na negentig minuten volgt een verlenging. Heracles Almelo is ontketend en wint met 5-1. In de finaleronde treft Heracles Almelo FC Utrecht. In Almelo wordt het 1-1, in Utrecht wint Heracles Almelo met 0-2. Heracles Almelo plaatst zich daarmee voor de eerste keer in de clubgeschiedenis voor Europees voetbal.

Loting bepaalt dat Heracles Almelo het in de derde ronde van de Europa League opneemt tegen FC Arouca, de nummer vijf van Portugal. Het Europese debuut van Heracles Almelo vindt plaats op 28 juli 2016. In Almelo breekt spits Paul Gladon na 53 minuten de ban. Drie seconden voor het verstrijken van de officiële speeltijd krijgt de ploeg echter onnodig een doelpunt tegen. Walter González is de maker van de 1-1. De return in Portugal een week later eindigt zoals die begon. Door het doelpuntloze gelijkspel is Heracles Almelo op basis van het aantal gemaakte uitdoelpunten uitgeschakeld.