Supporters komen naar het stadion om te genieten van een voetbalwedstrijd. We willen ervoor zorgen dat al onze supporters dit kunnen doen in een rookvrije omgeving. We vragen alle rokers rekening te houden met hun medesupporters die niet roken. Supporters kunnen op een tribune, met vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken. Daarnaast willen we ook een voorbeeld stellen naar kinderen die naar het voetbal komen kijken. Vanaf het seizoen 2020-2021 zijn alle Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie stadions rookvrij.

Erve Asito is rookvrij. Roken in (delen van) het stadion is uitsluitend toegestaan in de daarvoor aangegeven plaatsen en/of ruimten. Heracles Almelo is gerechtigd om boetes die voortvloeien vanuit de KNVB en/of andere organisaties, te verhalen op personen die zich niet houden aan het rookbeleid.

Veelgestelde vragen

Waarom zijn de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie stadions rookvrij?
Supporters komen naar het stadion om te genieten van een voetbalwedstrijd. Zowel rokers als niet-rokers. We vragen aan alle rokers: laat anderen, die er niet voor hebben gekozen, geen nadelige gevolgen ondervinden. Passief meeroken is namelijk ongezond. Supporters kunnen op een tribune, met vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken. De actie sluit aan bij het de landelijke beweging ā€˜De Rookvrije Generatieā€™, die als doelstelling heeft kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving. In openbare gebouwen en in de horeca geldt al langer een verbod op roken. Tevens zijn de wedstrijden van het Nederlands Elftal en andere vertegenwoordigende elftallen al een paar jaar rookvrij, worden in toenemende mate amateurverenigingen rookvrij en komen er ook steeds meer rookvrije vakken in het betaald voetbal.

Waarom worden rokers het recht op roken ontnomen?
We zien het graag eerder omgekeerd. We willen alle supporters het recht geven om in een rookvrije omgeving naar hun favoriete club te kijken. We verplichten rokers niet om te stoppen met roken, we vragen hen enkel om rekening te houden met hun medesupporters in het stadion.

Rookvrije stadions, waar is dit van toepassing?
Wanneer je als supporter door de poorten van een Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie stadion loopt, bevind je jezelf in een rookvrije omgeving tijdens thuiswedstrijden van de club vanaf dit seizoen. Dit gaat in het geval van Erve Asito wanneer je de hoofdingang of de ingangen (poorten en trapopgangen) van de tribunes betreedt. In de praktijk komt dat neer op:

  • Tribunes: alle tribunevakken van de stadions
  • Toiletten en horecapunten
  • Business ruimtes, loges, skyboxen
  • Enkel buiten het stadion kan dus nog gerookt worden

Mogen er wel e-sigaretten of nieuwe tabaksproducten (zoals verhitte tabak) gebruikt worden?
Nee, voor rookvrije stadions geldt dat er geen sigaren, sigaretten, e-sigaretten of andere tabaksproducten gebruikt mogen worden.

Wat gebeurt er als ik toch rook in het stadion?
Aan de hand van duidelijke signalisatie wijzen we supporters op een rookvrij stadion en zorgen we voor duidelijke informatie over het nieuwe beleid. Indien er dan toch nog mensen roken worden ze hierop aangesproken en verzocht hun sigaret te doven. Bij herhaaldelijk roken, volgen helaas sancties, zoals verwijdering.

Wie zijn initiatiefnemers van rookvrije stadions in het betaald voetbal?
Rookvrije stadions is een gezamenlijk initiatief van alle clubs in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie, gezamenlijk met de Eredivisie CV, Coƶperatie Eerste Divisie, KNVB en de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (een initiatief van Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds). Deze partijen willen samen met de supporters rookvrije stadions creƫren.

Wat betekent een Rookvrije Generatie?
Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds zetten zich samen met vele partijen, verenigd in de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, in voor een omgeving waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien. In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Zo beschermen we kinderen en zorgen we dat zij rookvrij opgroeien. Een rookvrij stadion draagt bij aan een Rookvrije Generatie, zie voor meer informatie: www.rookvrijegeneratie.nl.

Initiatiefnemers

Rookvrije stadions is een initiatief van de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, in samenwerking met de KNVB en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.