Een pijnlijk beeld de komende weken in de Nederlandse stadions: er moet opnieuw gevoetbald worden zonder publiek. Na het besluit van het demissionaire kabinet vorige week, heeft de KNVB op verzoek van de clubs uitvoerig onderzocht of het verplaatsen van de wedstrijden een alternatief zou zijn voor het spelen in lege stadions. Helaas blijkt dat niet het geval.

‘Het blijkt vrijwel onmogelijk om duels op te schuiven’, stelt de KNVB in een verklaring. ‘Het is bovendien risicovol voor de voortgang van de competities, terwijl de ontwikkeling van het coronavirus onzeker is. Daarom is de conclusie van dit onderzoek dat de wedstrijden niet worden uitgesteld. (…) Maar we willen wel graag van ‘Den Haag’ horen wat er nodig is om zo snel mogelijk weer met volle tribunes te mogen spelen. Want daar draait het betaald voetbal vooral om.’

Voor Heracles Almelo betekent het dat de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard van komende zaterdag (aftrap 21.00 uur) de eerste is voor lege tribunes. Daarna volgen nog uitwedstrijden tegen FC Utrecht (zondag 28 november, 14.30 uur) en Feyenoord (woensdag 1 december, 20.00 uur). Supporters die losse wedstrijdkaarten hebben aangeschaft voor de wedstrijden tegen Fortuna Sittard en Feyenoord, krijgen hierover op korte termijn bericht.

De huidige maatregelen gelden vooralsnog tot zaterdag 4 december. Op vrijdag 3 december wordt de situatie door het demissionaire kabinet opnieuw beoordeeld.

Algemeen directeur Rob Toussaint liet direct na het aankondigen van de maatregelen al weten het onterecht te vinden dat supporters en sponsoren de dupe worden van het coronabeleid.