Door het besluit van het demissionaire kabinet is het betaald voetbal opnieuw veroordeeld tot het spelen van wedstrijden zonder publiek. Dat dit voor Heracles Almelo, haar supporters en sponsoren een ongekende teleurstelling is, is slechts een understatement. De club vindt het onbegrijpelijk dat de overheid grijpt naar een maatregel waarvan het nut niet bewezen is, integendeel.

“Het spelen voor publiek is waar we het met zijn allen voor doen”, stelt algemeen directeur Rob Toussaint. “Het doet pijn om onze supporters en sponsoren opnieuw te moeten teleurstellen, nadat ze het al anderhalf jaar hebben moeten missen. Zij zijn de dupe van falend coronabeleid van de overheid. Daar balen we stevig van.”

Oplossing van het probleem

“Natuurlijk snappen we dat er maatregelen genomen moeten worden”, vervolgt Toussaint. “Maar het toelaten van supporters bij voetbalwedstrijden is juist een deel van de oplossing van het probleem. Als wij bij onze thuiswedstrijden meer dan tienduizend supporters op de tribunes hebben zitten, is dat in een honderd procent gecontroleerde omgeving. Van iedereen die binnen is weten we dat ze getest, gevaccineerd of genezen zijn. Bezoekers hebben allemaal hun eigen plek in de buitenlucht. De kans dat een stadion een besmettingshaard vormt is bijna gelijk aan nul. Wij hebben de GGD aan het begin van het seizoen gevraagd ons op de hoogte te houden van besmettingen die te herleiden zijn geweest naar stadionbezoek. Zij hebben geen enkele besmetting bij ons gemeld.”

“Nu de overheid verbiedt dat supporters naar de stadions mogen komen, verschuiven en vergroten ze het probleem. Supporters gaan niet alleen thuis op televisie naar de wedstrijden kijken. Dat gaan ze samen doen, in een ongecontroleerde omgeving. Thuis met een stel vrienden, verspreid in de stad of rondom het stadion. De openbare orde die daarmee in het gedrang komt en de extra handhaving die daarbij komt kijken, komen op het bordje bij de politie en geven daar extra druk. Als supporters gewoon naar het stadion mogen komen, vindt dat allemaal gekanaliseerd plaats.”

“Wij rekenen erop dat de overheid deze beslissing snel herziet en wij gewoon met publiek kunnen blijven voetballen”, sluit Toussaint af.