Vijftig jaar al komt Egbert Kappert bij Heracles Almelo. Een gouden jubileum dus, dat hij op passende wijze viert. Want bij het verlengen van zijn seizoenkaart kende de 66-jarige Kappert geen twijfel: er komen drie seizoenen bij.

‘Als een club in je hart zit, laat je dat gevoel niet meer los’

Egbert Kappert, seizoenkaarthouder

Het is zonnig weer, op de laatste dag van mei. Kappert en zijn dochter Tamara (24) ontvangen de delegatie van Heracles Almelo met open armen. We nemen plaats in zijn tuin, waar hij onder de veranda voor de gelegenheid een aantal Heracles Almelo-shirts uit het verleden heeft opgehangen. Die collectie viel een aantal weken eerder ook al op, toen doelman Janis Blaswich en materiaalman Martin Dalhoeven bij de aftrap van de seizoenkaartcampagne bij Kappert aan de deur van zijn woning in Rijssen stonden. Het verhaal dat hij toen deelde, vormde de aanleiding om nog eens langs te gaan. Dalhoeven is opnieuw mee.

Zo veel mogelijk wedstrijden

Onder het genot van een gebakje en wat fris vertelt Kappert vol trots over wat Heracles Almelo voor hem betekent. “Vroeger zat ik op de MTS in Almelo. Daar ben ik besmet geraakt met het Heracles-virus”, begint hij. “En ondanks dat ik later een lange periode voor mijn werk in Limburg heb gewoond, ben ik altijd supporter gebleven. Ik had destijds onregelmatige diensten, maar was er zo veel mogelijk bij. Ook uit, ik heb heel wat stadions gezien.”

Kappert heeft voor de gelegenheid opgezocht en opgeschreven wat hij al die jaren heeft meegemaakt. “Ik heb geprobeerd mijn eerste thuiswedstrijd te achterhalen. Ik denk dat het tegen FC Volendam was. In elk geval was mijn eerste keer in 1971, dat weet ik honderd procent zeker. Dat is dit jaar dus vijftig jaar geleden.”

29 december 1974

Meer dan hij direct kan noemen heeft Kappert mooie momenten beleefd met zijn club. “29 december 1974. Dan weet jij al genoeg, toch Martin?” Dalhoeven heeft geen moment nodig en gaat mee in het enthousiasme. Het was de historische bekeroverwinning op Ajax. Maar ook het kampioenschap in 2005 vergeet Kappert nooit meer. “Dat heeft toch de basis gevormd van wat de club nu is.”

Zijn vijftigjarig jubileum als Heraclied liet er al geen twijfels over bestaan, maar het gesprek van deze middag bevestigt de clubliefde van Kappert. “Als een club in je hart zit, laat je dat gevoel niet meer los”, benadrukt hij. “En ook Tamara is bloedfanatiek. Dat heeft ze maar mooi overgenomen van haar vader denk ik dan.”

Verlengd voor drie seizoenen

Waarom hij nu weer verlengd heeft voor drie seizoenen? Los van dat hij toch zonder meer zou verlengen, heeft Kappert daar nog een reden voor. Hij draait zijn stoel een beetje bij. “Als je daar nu ziet”, zegt hij terwijl hij wijst naar de zwart-witte tricots, “shirts met het oude hart-embleem van de club, met het vorige logo en met dat van nu. Daar mag het retroshirt toch niet ontbreken?”


Maandag tot en met donderdag kunnen de eerste seizoenkaarthouders hun als cadeau gekozen retroshirt ophalen. Lees hier alle informatie en kijk of het shirt volgende week al om jouw schouders kan hangen.


Kampioenschap 1985

Het gesprek gaat verder. Herinneringen blijven komen. Over de tijd dat hij na afloop van de wedstrijden samen met de spelers in het spelershome naar Studio Sport bleef kijken bijvoorbeeld. Of over het kampioenschap van 1985 dat in Roosendaal werd behaald. Kappert kan niet wachten om net als toen weer gewoon in het stadion te zijn. Niet alleen met dochter Tamara naast zich op de tribune, maar ook met Herman Nijkamp, de man met wie hij al sinds de jaren zeventig naar Heracles Almelo gaat. Ook toen ze samen jarenlang in Limburg werkten.

We hadden nog uren kunnen blijven. Onder de stralende zon praten over onze mooie club. Helaas moeten we gaan. Maar voordat we opstappen heeft materiaalman Dalhoeven nog een klein presentje. Een wedstrijdgedragen shirt om toe te voegen aan de collectie. We weten zeker: dat krijgt een bijzondere plek.


Wil jij er het komende seizoen of zelfs de komende drie seizoenen ook bij zijn? Bestel nu je seizoenkaart.


Egbert Kappert en zijn dochter Tamara