Alexander Merkel (26) is Heraclied. De in Kazachstan geboren middenvelder zette vrijdagochtend zijn handtekening onder een eenjarig contract met een optie voor nog een seizoen. Merkel speelde het afgelopen half jaar voor Admira Wacker op het hoogste niveau in Oostenrijk.

Merkel is verheugd met zijn overstap naar Heracles Almelo: “Ik ben blij om bij Heracles Almelo te komen voetballen. Mark-Jan Fledderus en Frank Wormuth hebben mij deze kans gegeven, dus ik ga mijn uiterste best doen het vertrouwen waar te maken. Ik kijk uit naar dit seizoen en hoop te spelen voor een vol stadion.”

“We zijn blij met de komst van Alexander”, vertelt technisch manager Mark-Jan Fledderus. “Als groot talent maakte hij op zestienjarige leeftijd de overstap van VfB Stuttgart naar AC Milan. Daar maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal en heeft hij in de Champions League gespeeld.” Merkel speelde daarna voor verschillende clubs in Italië, Duitsland, Engeland en het afgelopen seizoen in Oostenrijk. Fledderus: “Voor Heracles Almelo is het bijzonder om iemand met zoveel internationale ervaring in huis te halen. Daar kunnen onze jonge talenten weer hun voordeel mee doen.”

“Heracles Almelo is een club waarbij talentontwikkeling centraal staat”, vervolgt Fledderus. “Zijn voetbalkwaliteiten staan buiten kijf, maar Alexander heeft door verschillende omstandigheden de laatste jaren niet het maximale van zichzelf kunnen laten zien. We gaan samen met hem de uitdaging aan om zijn talent weer volledig tot wasdom te laten komen en zijn ervan overtuigd dat dat gaat lukken. Zowel de scouting als ik hebben afgelopen seizoen meerdere wedstrijden van Alexander bezocht. We hebben een duidelijk beeld van hem. Hij voegt spelinzicht en ervaring toe aan ons middenveld. Alexander is een speler die het spel goed kan lezen en snel de oplossingen ziet.”

Merkel kwam in het verleden eenmaal in actie voor het nationale team van Kazachstan. De middenvelder beschikt ook over een Duits paspoort en kwam zodanig ook uit voor nationale jeugdelftallen van dat land.