Tien gedetineerden uit de Penitentiaire Inrichting Karelskamp nemen deel aan een nieuw traject van Heracles Inside. Dat is een tien weken durend traject dat zich richt op het ondersteunen van gedetineerden bij hun re-integratie en het succesvol herbetreden van de arbeidsmarkt na detentie. Het is alweer het derde seizoen van het project geïnitieerd door de Heracles Foundation. 

Een wekelijkse voetbaltraining loopt als rode draad door het project heen. Activiteiten als deze bevorderen niet alleen de fysieke maar ook de mentale fitheid van de deelnemers. Elke training staat in het teken van een thema. Hierbij kan gedacht worden aan het thema ‘bewust’ waarbij de deelnemers aan de slag gaan met het werken in teamverband, het tonen en ontwikkelen van weerbaarheid en respect. 

Daarnaast worden workshops aangeboden die gericht zijn op het vergroten van vaardigheden die van pas kunnen komen bij het vinden van werk en het opbouwen van een nieuw leven na detentie. De koppeling met toekomstige werkgevers komt tot stand door de samenwerking met USG Restart, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt bij het vinden van een baan. In dat kader maken ook sollicitatietrainingen deel uit van het traject. Alle deelnemers stellen aan de voorkant een CV op, waarmee USG Restart gericht voor hen opzoek gaat naar een passende match. 

Het slotstuk van Heracles Inside is steevast een voetbalwedstrijd, waarbij gedetineerden het in de PI Karelskamp opnemen tegen het Business Team van Heracles Almelo. Tijdens en rondom deze wedstrijd krijgen de deelnemende bedrijven de kans om kennis te maken met nieuw arbeidspotentieel: het is een sportieve en laagdrempelige manier van netwerken.