Heracles Almelo heeft de zesde aanwinst van deze transferzomer binnen. Jan Žambůrek komt over van het Deense Viborg FF en tekent een contract in Almelo tot medio 2028. De 23-jarige middenvelder gaat spelen met rugnummer 13. 

“Het is voor mij een nieuw avontuur. Ik ben blij dat al het papierwerk gedaan is en ik vanaf morgen mee kan trainen met de groep”, vertelt Žambůrek bij zijn presentatie. “Ik ben een linksbenige middenvelder en ik ben graag aan de bal. Misschien ben ik niet de grootste of sterkste speler, maar ik ga graag duels aan.” 

“De komst van Jan is een goede impuls binnen onze selectie”, vertelt Nico-Jan Hoogma over de nieuwste aanwinst voor Heracles Almelo. “Jan is een multifunctionele en dynamische middenvelder met veel loopvermogen.”

Jan Žambůrek is afkomstig uit de jeugdopleidingen van Bohemians Praha en Slavia Praag. In 2018 verruilde hij zijn geboortestad voor een dienstverband bij het Engelse Brentford waar hij daags na zijn achttiende verjaardag zijn profdebuut maakte in de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen Hull City AFC. In totaal speelde Žambůrek 23 wedstrijden in de Championship namens Brentford. Daarnaast werd hij tijdens zijn dienstverband in London voor een half seizoen verhuurd aan Shrewsbury Town. 

Na zijn periode in Engeland tekende de jeugdinternational van Tsjechië voor Viborg FF, uitkomend in de Deense Superligaen. Namens Viborg FF kwam Žambůrek tot 45 wedstrijden, waarvan zes kwalificatiewedstrijden voor de UEFA Conference League. Vorig seizoen kwam de middenvelder uit voor Slovan Liberec, de nummer zeven van Tsjechië van afgelopen seizoen. 

Jan Žambůrek is een Tsjechisch jeugdinternational. De in Praag geboren voetballer doorliep alle jeugdelftallen van Tsjechië en speelde vijftien interlands voor Tsjechië Onder 21, het hoogste jeugdelftal van dat land. 

Na Vojtech Schulmeister, Lukas Bajer en Jaroslav Navratil wordt Jan Žambůrek de vierde Tsjechische speler in de clubgeschiedenis.