Zondagmiddag komt Heracles Almelo in actie tijdens speelronde 32 van de Eredivisie. In eigen huis neemt de ploeg van Erwin van de Looi het op tegen RKC Waalwijk. Om 12.15 uur wordt er afgetrapt. Het wordt de tiende keer in de Eredivisie dat beide ploegen elkaar in Almelo treffen. Daarvan won Heracles Almelo vijfmaal en twee keer eindigde het duel in een gelijkspel. Kan Heracles Almelo net als de laatste ontmoeting op Erve Asito de drie punten in Almelo houden?

De laatste Eredivisie-ontmoeting aan het Van Riemsdijkplein eindigde immers in een 1-0 overwinning. Op 26 september 2021 was een doelpunt van Delano Burgzorg voldoende voor de winst. De snelle buitenspeler joeg de bal na een uur spelen vanuit een schier onmogelijke hoek hard het doel in, waarmee hij doelman Etienne Vaessen kansloos liet.

Het affiche Heracles Almelo – RKC Waalwijk kent een relatief jonge historie. De eerste ontmoeting op Eredivisieniveau was in 2005, toen de Almeloërs enkele maanden daarvoor het kampioenschap in de Gouden Gids Divisie nog vierden. Op het moment van treffen – op 17 september 2005 – waren beide ploegen nog ongeslagen, dus de belangen waren groot. Dat resulteerde in een vrij tamme openingsfase die vlak voor rust doorbroken werd door Stephan Keller. De Zwitserse verdediger wist doelman Martin Pieckenhagen te kloppen en de score te openen. Het Heracles Almelo van trainer Peter Bosz moest in de achtervolging, maar de hoge druk van de promovendus leverde niets op. Sterker nog, RKC Waalwijk gooide de wedstrijd in de tweede helft in het slot, nadat Rick Hoogendorp een penalty benutte: 0-2.

Huidige vorm

De belangen zijn groot aanstaande zondag. Heracles Almelo bezet momenteel de veertiende positie in de Eredivisie. Indien de Almeloërs zondag een resultaat (winst of gelijkspel) boeken tegen RKC Waalwijk, dan is het verzekerd van Eredivsie-voetbal in het seizoen 2024-2025. RKC Waalwijk is op dit moment de nummer zestien van de competitie. Met één punt achterstand op plek vijftien zijn de belangen voor de Waalwijkers óók groot.

Heracles Almelo gaat op jacht na eerherstel na de zeperd tegen PEC Zwolle in de vorige speelronde (3-1 nederlaag). Ook RKC Waalwijk is erop gebrand om punten te pakken, aangezien de ploeg van Henk Fraser sinds 9 maart niet meer wist te winnen. De laatste zege van de Waalwijkers dateert van 9 maart 2024, toen de ploeg met 3-1 won van Vitesse. Oud-Heraclied Reuven Niemeijer was destijds één van de doelpuntenmakers. De geboren Hengeloër – die na avonturen bij het Italiaanse Brescia, FC Emmen en Excelsior Rotterdam behoorlijk wat ervaring in zijn rugzak heeft – is dit seizoen één van de bouwstenen op het middenrif van de Brabanders en keert zondag terug bij de club waar hij 38 keer voor in actie kwam in de periode 2016-2020.

Uitgelichte wedstrijd

Ondanks de relatief jonge historie tussen Heracles Almelo en RKC Waalwijk kende het treffen enkele memorabele ontmoetingen. Eén daarvan vond plaats op 20 april 2013. In een zonnig Almelo boekte Heracles Almelo een ruime thuiszege: 4-0.

Enkele minuten voor rust brak Heracles Almelo via Dragan Paljic razendsnel uit. De Duitser stormde af op het Waalwijkse doel, maar hij werd binnen het strafschopgebied gevloerd door Guy Ramos. Kwame Quansah faalde niet, waardoor de thuisploeg met een voorsprong de kleedkamers op zocht.

In de tweede helft was Sander Duits dichtbij de gelijkmaker, maar in plaats daarvan bleek Heracles Almelo een stuk effectiever. Na iets meer dan zestig minuten voetballen werkte Marko Vejinovic de bal wél in het doel. Op aangeven van Thomas Bruns schoot vergrootte Vejinovic de marge naar twee en dat bleek de opmaat voor een comfortabele zege.

Twee treffers van Everton Ramos da Silva zorgden in de laatste twintig minuten voor de 4-0 zege. Vooral de laatste goal van de Braziliaan mocht er wezen.

Bekijk hieronder de samenvatting van Heracles Almelo – RKC Waalwijk in 2013.