De documentaire ‘Een fijn stelletje kerels’ ging in januari in première op ESPN. De succesvolle jaren ’60 staan centraal in deze ESPN DOC van Heracles Almelo. De documentaire is een mooie samenwerking tussen Heracles TV en de museumcommissie van Heracles Almelo.

“Heracles TV is dit seizoen wekelijks te zien is op ESPN. Elke donderdag is er een gloednieuwe uitzending te zien met interviews en reportages over de club. Daarnaast mogen we als club elk seizoen twee documentaires maken voor ESPN. Voor één van de twee documentaires hebben we gekozen voor de succesvolle jaren ’60 als thema”, aldus Thijs Nieuwenhuis van Heracles TV.

Het idee om iets te doen met de jaren ’60 leefde al langer bij Harry Spies, lid van de museumcommissie van Heracles Almelo: “Het is een unieke periode geweest in de clubgeschiedenis. In het seizoen 1961-1962 werd Heracles Almelo kampioen van de Eerste Divisie B. De beslissingswedstrijden tegen Fortuna Vlaardingen moesten bepalen wie er promoveerde naar de Eredivisie. Uit in Vlaardingen werd het 0-0. Thuis aan de Bornsestraat werd het 1-0 voor Heracles, dankzij een treffer van Hennie van Nee.

Een groot volksfeest barstte los in Almelo. In de Eredivisie handhaafde de ploeg zich in de eerste seizoenen en in het seizoen 1964-1965 stond Heracles Almelo na negen duels ongeslagen bovenaan en versloeg het onder meer PSV en Ajax in uitduels. Heracles was zo populair in die tijd dat er meer dan 20.000 toeschouwers op thuisduels afkwamen. Een unieke tijd met veel mooie verhalen die we nu vereeuwigd hebben in een documentaire.”

“Joop Brand, Gerrit Pesman en Henk Morsink zijn enkele van de weinige spelers uit de tijd die nog in leven zijn”, vult Henk Vos aan. Henk is net als Harry onderdeel van de museumcommissie en legde contact met de oud-spelers. “Ik heb ze gebeld en gevraagd of ze bereid waren om mee te werken aan deze documentaire. Daar zeiden ze alle drie volmondig ‘ja’ op. In oktober hebben we een prachtige opnamedag gehad en dat voelde als een soort reünie voor iedereen.”

“Het ene na het andere verhaal van vroeger kwam op tafel”, vertelt Jordi Lammerink van Heracles TV. “We hebben in een ouderwetse café-setting in ’t Hookhoes in Almelo herinneringen opgehaald met oud-spelers maar ook met supporters uit die tijd bij de monumentale tribune bij AVC Heracles. Uiteindelijk hebben we in de montage alles samengevat tot een lopend verhaal inclusief unieke bewegende beelden van wedstrijden en foto’s uit die tijd. Een kijktip voor iedere voetbalfan.”