Zondagmiddag komt Heracles Almelo in actie tijdens speelronde 31 van de Eredivisie. De ploeg van Erwin van de Looi trekt naar Zwolle voor een confrontatie met de huidige nummer dertien van de competitie: PEC Zwolle. Om 12.15 uur wordt er afgetrapt in het MAC³PARK Stadion.

Het Eredivisieduel tussen PEC Zwolle en Heracles Almelo wordt voor de tiende keer in Zwolle gespeeld en de resultaten zijn nagenoeg in balans. Twee keer won Heracles Almelo en viermaal deelden beide ploegen de punten. Drie keer wist de thuisploeg zege te vieren. Zo ook in de laatste Eredivisie-ontmoeting in 2021, toen PEC Zwolle met 1-0 won. Na ingrijpen van de VAR legde scheidsrechter Nagetaal de bal in de 92e minuut op de stip en dit buitenkansje werd benut door aanvoerder Bram van Polen. Eerder in de wedstrijd kregen de Almeloërs ook een strafschop, maar deze werd gemist.

De eerste editie van PEC Zwolle – Heracles Almelo vond plaats op 6 oktober 2012. En dat duel moet een inspiratie zijn voor de manschappen van Erwin van de Looi voor komende zondag. In 2012 eindigde het treffen immers in een ruime 0-3 zege. Ninos Gouriye was met twee doelpunten de grote man aan Almelose zijde. Ook Samuel Armenteros was trefzeker in dat duel.

Huidige vorm

Het PEC Zwolle van Johnny Jansen, de trainer die begin dit seizoen de erfenis in handen kreeg van Dick Schreuder met wie PEC Zwolle promoveerde, staat momenteel dertiende. Eén plekje lager, op de veertiende plek, is Heracles Almelo met evenveel punten (33) terug te vinden op de ranglijst. De verschillen zijn klein, maar de belangen zijn groot. Het gat naar nummer zestien RKC Waalwijk is acht punten en met nog vier duels te gaan, kunnen zowel PEC Zwolle als Heracles Almelo zich definitief handhaven in de Eredivisie. Om dat te bewerkstelligen moet er worden gewonnen én RKC Waalwijk moet punten verspelen in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht aanstaande zondag.

PEC Zwolle heeft de stijgende lijn gevonden. In de vorige speelronde pakten de Blauwvingers een punt uit bij N.E.C. (2-2) en daarvoor won PEC Zwolle de belangrijke thuiswedstrijd tegen Excelsior met 2-1. Zodoende gaat de thuisploeg op jacht naar een derde ongeslagen wedstrijd op rij. Heracles Almelo gaat daarentegen op zoek naar eerherstel. De Almeloërs wonnen knap van AZ (5-0) en Sparta Rotterdam (1-2), maar in de vorige speelronde ging het mis tegen sc Heerenveen (0-2). Lukt het Heracles Almelo om zondag de derde zege in de laatste vijf duels te boeken?

Heenwedstrijd

De heenwedstrijd op Erve Asito, op 1 oktober 2023, viel ten prooi aan Heracles Almelo. Met Emil Hansson in de hoofdrol wonnen de Almeloërs het duel tussen de twee promovendi met 2-1.

In de eerste helft golfde het spel op en neer. Beide ploegen kregen kansen. Via Mohamed Sankoh kreeg Heracles Almelo een grote kans op de openingstreffer, terwijl PEC Zwolle veelal via Lennart Thy gevaarlijk was. Uiteindelijk was het laatstgenoemde die de score opende op een zonovergoten Erve Asito. Vlak na rust kon hij de 0-1 binnen tikken op aangeven van Odysseus Velanas.

Verder in de tweede helft herpakte Heracles Almelo zich en greep het de regie. Bryan Limbombe werd na een goede actie binnen het strafschopgebied gevloerd, waarna Emil Hansson met een penalty de stand gelijk trok. Maar Heracles Almelo wilde meer en aan de hand van de Zweedse buitenspeler lukte het om het Zwolse doel onder druk te zetten. Zijn directe tegenstander Eliano Reijnders, die net als zijn broer Tijjani Reijnders (tegenwoordig AC Milan) vanuit de Academie overstapte naar CSV’28 uit de Zwolse wijk Stadshagen om vervolgens bij PEC te spelen, had geen grip op Hansson. Met minder dan tien minuten op de klok snelde de Heraclied zich langs de rechtsback van dienst en schoot hij fraai raak in de lange hoek: 2-1.

Uitgelichte wedstrijd

Op 22 april 2017 werkten beide Overijsselse teams een memorabele ontmoeting af in het MAC³PARK Stadion. Heracles Almelo was destijds verwikkeld in een hevig strijd om een ticket voor de Play-Offs voor Europees voetbal. In speelronde 32 gingen de Almeloërs, toentertijd onder leiding van John Stegeman, op bezoek bij PEC Zwolle.

Traditiegetrouw was de editie in 2017 enorm spannend. Na een gelijkwaardige eerste helft zat het venijn in de tweede helft. Terwijl PEC Zwolle via Queensy Menig gevaarlijk was voor het doel van Bram Castro, waren het de Almeloërs die het effectiefst waren. Met een snelle kapbeweging draaide Kristoffer Peterson PEC Zwolle-aanvaller Kingsley Ehizibue een loer, waarna hij een harde lage voorzet in huis had. Samuel Armenteros liet deze kans natuurlijk niet onbenut en gleed de bal binnen: 0-1.

De Zweedse aanvaller van Heracles Almelo bracht de meegereisde Heraclieden na de openingstreffer in extase en hij bereikte de overtreffende trap toen Armenteros de voorsprong verdubbelde. Een lange bal van de ingevallen Brahim Darri zette Armenteros vrij voor het doel. De goalgetter bleef koel en vergrootte de marge naar twee.

De slotfase van het duel werd nog spannend, nadat Ted van de Pavert de Zwollenaren met een rake kopbal uit de corner op het scorebord zette, maar de aansluitingstreffer kwam te laat. Heracles Almelo vocht zich op een mooie lenteavond naar drie belangrijke punten uit bij PEC Zwolle.

Bekijk hieronder de samenvatting van PEC Zwolle – Heracles Almelo uit 2017.