Heracles Almelo neemt het aanstaande zondag in eigen huis op tegen sc Heerenveen. Op Erve Asito wordt om 12.15 uur afgetrapt. De inzet? Drie hele belangrijke punten. Het verschil tussen beide ploegen is slechts één punt, dus de winnaar van het treffen doet goede zaken. Ook op basis van de onderlinge historie belooft de wedstrijd tussen de nummer dertien en elf spannend te worden. Zeventien keer eerder speelden de teams tegen elkaar in Almelo en de statistieken zijn licht in Almeloos voordeel. Acht keer won de thuisploeg en zes keer namen de Friezen de punten mee.

De meest recente Eredivisie-ontmoeting op Erve Asito was op 4 december 2021. Met onder andere Nikolai Laursen in de basisopstelling ging Heracles Almelo met 0-1 onderuit. Het doelpunt van de Friezen kwam op naam van Joey Veerman, die met een geplaatst schot van 25 meter doelman Janis Blaswich klopte. Vijf minuten daarvoor leek Delano Burgzorg de bevrijdende voorsprong op zijn voet te hebben, maar zijn afstandspoging trof net geen doel.

De wedstrijd in 2021 was enigszins vergelijkbaar met het allereerste Eredivsieduel tussen beide ploegen in Almelo. Dit duel vond plaats in 2006 en ook toen ging de wedstrijd gelijk op. Lasse Nilsson zorgde voor rust met een knappe actie voor de voorsprong, maar in de tweede helft werd dit te niet gedaan door de Heraclieden. Tien minuten voor tijd kopte Stefaan Tanghe de op dat moment verdiende 1-1 binnen na een afgemeten voorzet van Marc Höcher. In de slotfase redde Brian van Loo, tegenwoordig keeperstrainer, een punt voor de Almeloërs met een knappe redding op de vrije trap van Hjalte Nörregaard. Van Loo maakte die avond zijn debuut in de Eredivisie.

Het heenduel tussen Heracles Almelo en sc Heerenveen was in speelronde 10. Eind oktober wonnen de Friezen in het Abe Lenstra Stadion. Een vroege 2-0 voorsprong via Sahraoui en Brouwers werd de Heraclieden fataal. Uiteindelijk eindigde het duel in 3-0.

Huidige vorm

Heracles Almelo – sc Heerenveen is een ontmoeting tussen de huidige nummers dertien en elf van de Eredivisie. Heracles Almelo gaat voor een derde zege op rij na de eerdere overwinningen op AZ (5-0) en Sparta Rotterdam (1-2). De wedstrijd van zondag is volledig uitverkocht.

Ook bij sc Heerenveen zijn ze gebrand op een goed resultaat. In de laatste vijf wedstrijden leed de ploeg van Kees van Wonderen drie nederlagen en speelde het tweemaal gelijk. Het laatste duel van sc Heerenveen was afgelopen zondag, toen de Friezen het opnamen tegen FC Utrecht (2-3).

Uitgelichte wedstrijd

Een memorabele ontmoeting tussen Heracles Almelo en sc Heerenveen vond plaats op 28 oktober 2012. Het werd een doelpuntrijke middag in Almelo. Met onder meer een hattrick van Ninos Gouriye eindigde het duel in een 6-3 zege.

De thuisploeg kwam na 4 minuten al op achterstand door toedoen van Filip Djuricic. De Friezen kon niet lang genieten van de voorsprong, want tien minuten later trok Ninos Gouriye de stand gelijk met zijn eerste van de middag. In de extra tijd van de eerste helft zorgde Samuel Armenteros voor extra lekkere thee in de rust door de Almeloërs met een voorsprong de kleedkamers in te sturen. Hij schoot al vallend de 2-1 op het scorebord.

In de tweede helft bouwde Heracles Almelo de voorsprong uit via Everton en – opnieuw – Gouriye. Vooral de 4-1 was bijzonder fraai. Gouriye verschalkte doelman Kristoffer Nordfeldt met een uitmuntend stiftje.

Alfred Finnbogason leek de spanning terug te brengen in de wedstrijd, maar de ploeg van toenmalig sc Heerenveen-trainer Marco van Basten incasseerde een nieuwe klap, toen Gouriye zijn hattrick completeerde: 5-2.

Ondanks een derde Friese treffer – en de tweede van Finnbogason – zorgde Thomas Bruns voor het slotakkoord in de 93e minuut. Hij schoot van dichtbij raak en bezegelde de wedstrijd in het voordeel van de Almeloërs.

Bekijk hieronder de samenvatting van Heracles Almelo – sc Heerenveen uit 2012.