Na de mooie thuisoverwinning op AZ van afgelopen woensdagavond (5-0) komt Heracles Almelo aanstaande zaterdag opnieuw in actie. In Sparta Stadion “Het Kasteel” neemt de ploeg van Erwin van de Looi het op tegen Sparta Rotterdam. Het wordt de zestiende keer dat beide teams elkaar op Eredivisieniveau in Rotterdam treffen. Traditioneel gezien belooft het een lastige wedstrijd te worden, want Heracles Almelo won twee van de vijftien eerdere ontmoetingen met de Spangenaren. Zes keer eindigde het duel gelijk. De laatste nederlaag in Rotterdam dateert uit 2017 (3-1).

De meest recente Eredivisie-ontmoeting tussen beide ploegen op “Het Kasteel” was in de tweede speelronde van het seizoen 2021-2022. Destijds was het Bart Vriends die na veertig minuten de Spartanen op voorsprong schoot. De bal caramboleerde uit de hoekschop voor zijn voeten en de verdediger, en tegenwoordig aanvoerder van Sparta Rotterdam, werkte de bal zonder twijfel achter inmiddels oud-Heraclied Koen Bucker. Een kwartier voor tijd trok Delano Burgzorg de stand gelijk. De buitenspeler, die inmiddels actief is voor het Engelse Huddersfield Town FC, trok vanaf de linkerkant naar binnen om genadeloos uit te halen en keeper Maduka Okoye in de korte hoek te passeren: 1-1. In de slotminuten leek Burgzorg op identieke wijze de tweede en ditmaal winnende treffer te maken, maar dit keer redde de doelman. Het gelijkspel zorgde ervoor dat de inmiddels laatste drie edities op “Het Kasteel” in een gelijkspel eindigde.

Het heenduel tussen Heracles Almelo en Sparta Rotterdam was in speelronde 14. In december wonnen de Spartanen met 0-1 op Erve Asito. Een doelpunt van Joshua Kitolano na een uur voetballen was voor de bezoekers voldoende om de driepunter te bezegelen. Ondanks verwoede pogingen om in ieder geval een punt veilig te stellen, lukte het Heracles Almelo niet om een vuist te maken in de slotfase.

Huidige vorm

Sparta Rotterdam – Heracles Almelo is een ontmoeting tussen de huidige nummers negen en dertien van de Eredivisie. Heracles Almelo is erop gebrand om de ruime thuiszege op AZ een goed vervolg te geven. Gesteund door een nagenoeg uitverkocht uitvak gaan de Heraclieden voor een derde zege in de laatste vijf wedstrijden.

Niet alleen bij Heracles Almelo heerst er een goed gevoel naar aanleiding van de vorige speelronde, maar ook bij Sparta Rotterdam kijkt men vol vertrouwen uit naar de wedstrijd in speelronde 29. Afgelopen dinsdag won de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk met ruime cijfers van Vitesse (1-4). Drie dagen eerder scoorde Sparta Rotterdam ook viermaal, toen deden ze dat in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (4-0).

Uitgelichte wedstrijd

Een memorabele ontmoeting tussen Sparta Rotterdam en Heracles Almelo vond plaats op 6 mei 2018. In een zonnig Rotterdam won de ploeg van toenmalig trainer John Stegeman met 2-5.

De thuisploeg kwam na 25 minuten spelen op voorsprong door toedoen van Fred Friday, maar Sparta Rotterdam kon niet lang genieten van de voorsprong. Amper een minuut later slalomde Kristoffer Peterson zich fraai door de Rotterdamse defensie, waarna hij de bal in de lange hoek binnen schoof: 1-1.

In de tweede helft was het weer Sparta dat de leiding pakte. Stijn Spierings passeerde doelman Bram Castro van dichtbij en zette de thuisploeg voor de tweede keer op voorsprong. Maar opnieuw knokte Heracles Almelo zich terug en kwam het via spits Vincent Vermeij weer langszij.

In een enerverende slotfase pakte Heracles Almelo ook nog de overwinning. Een afstandsschot van Heracles Almelo-icoon Tim Breukers was de aanzet. De verdediger schoot vanaf een meter of 20 raak. In de blessuretijd kopten Gladon en Vermeij respectievelijk de 2-4 en 2-5 binnen.

Bekijk hieronder de samenvatting van Sparta Rotterdam – Heracles Almelo uit 2018.