Deze week staat er een doordeweekse speelronde op het programma. Woensdagavond neemt Heracles Almelo het in eigen huis op tegen AZ. Een affiche dat zeventien keer eerder op Eredivisieniveau plaatsvond in Almelo. Daarvan won Heracles Almelo vijf edities en eindigde het drie keer in een gelijkspel. Opvallend is dat wedstrijden tussen Heracles Almelo en AZ met enige regelmaat doelpuntrijke duels zijn. Gemiddeld vallen er drie doelpunten per confrontatie.

De laatste ontmoeting tussen beide ploegen op Erve Asito eindigde in een 3-2 thuiszege. In het seizoen 2021-2022 kwam AZ na twintig minuten op voorsprong, maar kreeg huidig AZ-aanvoerder Jordy Clasie vlak voor rust een rode kaart van scheidsrechter Gözübüyük. Heracles Almelo vocht zich langs AZ en leek af te stevenen op een 2-1 overwinning, totdat de Alkmaarders in de 89e minuut de 2-2 maakten. Toch was het Heracles Almelo dat de drie punten in Almelo hield door een late treffer in minuut 93.

Toen de eerste Eredivisie-ontmoeting in de historie tussen Heracles Almelo en AZ plaatsvond, droegen de beide clubs nog een andere naam: SC Heracles’74 tegen AZ’67 op 12 april 1986. Dat duel eindigde in een 1-1 gelijkspel. Met onder andere Hendrie Krüzen en Henk ten Cate in het zwart-wit kwam SC Heracles’74 een kwartier minuten voor tijd op voorsprong. Een afstandsschot van John ter Mors brak de ban in een moeizame wedstrijd. Ondanks een verwoede poging om de felbegeerde drie punten over de streep te trekken, incasseerden de Almeloërs enkele minuten voor tijd de pijnlijke gelijkmaker. AZ-aanvaller Sigi Lens profiteerde van een dekkingsfout in de Almelose defensie en sleepte een punt voor de Alkmaarders in de wacht.

Huidige vorm

Heracles Almelo – AZ is een ontmoeting tussen de huidige nummers veertien en vier van de Eredivisie. Heracles Almelo gaat na de nederlaag in de Twentse Derby van afgelopen zondag op jacht naar eerherstel. Op een vol Erve Asito gaat Heracles Almelo proberen om de reeks van drie ongeslagen thuiswedstrijden op rij te verlengen.

De bezoekers uit Noord-Holland zijn goed in vorm. Afgelopen zaterdag won de ploeg van trainer Maarten Martens van Vitesse (2-0). De zege op de Arnhemmers betekende alweer de derde zege op rij.

Uitgelichte wedstrijd

Een memorabele – en tevens doelpuntrijke – ontmoeting tussen Heracles Almelo en AZ vond plaats op 1 augustus 2009. Voor bijna 8500 toeschouwers wonnen de Almeloërs onder leiding van Gertjan Verbeek van de landskampioen van het seizoen ervoor met 3-2.

Everton Ramos da Silva bracht de aanwezige Heraclieden al na acht minuten in vervoering door knap met links binnen te schieten. Heracles Almelo deed niets onder aan AZ dat gecoacht werd door de huidige bondscoach: Ronald Koeman.

In de tweede helft was het weer Heracles Almelo dat uit de startblokken vloog. Ditmaal was het Kwame Quansah die zichzelf met een fraaie kapbeweging vrijspeelde en de voorsprong verdubbelde. Het Almelose feest leek niet meer stuk te kunnen, toen Mark-Jan Fledderus een vrije trap van 25 meter de kruising in joeg.

Toch werd het spannend in Almelo. Via treffers van Mounir El Hamdaoui en Graziano Pelle kwamen de Alkmaarders terug in de wedstrijd, maar dat mocht niet meer baten. De aansluiting kwam te laat en de drie punten bleven in Almelo.

Bekijk hieronder de samenvatting van Heracles Almelo – AZ uit 2009.