Dit weekend gaat de Eredivisie weer van start. Na een korte interlandbreak staat er opnieuw een derby op het programma: FC Twente – Heracles Almelo. Na de driepunter tegen Go Ahead Eagles in de vorige speelronde is de ploeg van trainer Erwin van de Looi gebrand op een goed resultaat in de Grolsch Veste.

Historisch gezien is FC Twente-uit een lastige horde voor de Almeloërs. Van de achttien keer dat beide ploegen elkaar in Enschede troffen, wonnen de bezoekers drie keer. Tweemaal eindigde de Twentse derby in een gelijkspel.

De eerste Eredivisiewedstrijd tussen FC Twente en Heracles Almelo dateert uit 1965 en in de relatief lange historie aan onderlinge wedstrijden hebben we meerdere memorabele wedstrijden gespeeld. Eén van die memorabele wedstrijden werd gespeeld op 22 september 1985. Dat was de tweede ontmoeting tussen beide teams in Enschede op Eredivisie-niveau.

Uitgelichte wedstrijd

Het duel in 1985 vond plaats in Stadion Het Diekman. Het (toen nog) SC Heracles van trainer Gerard Somer nam het op tegen het elftal van Fritz Korbach. De zwart-witten waren naarstig op zoek naar een goed resultaat, want SC Heracles zat in een slechte reeks met zes nederlagen op rij. Het gedeukte zelfvertrouwen vijzelden de Heraclieden in de derby weer helemaal op.

In een gelijkwaardige eerste helft konden beide ploegen het verschil nog niet maken, maar in het tweede bedrijf veranderde dat. Niemand minder dan Hendrie Krüzen zette SC Heracles na een uur voetballen op voorsprong. De huidig assistent-trainer van de club schoot met zijn linkerbeen van dichtbij de bal achter FC Twente-doelman Theo Snelders.

De Heracles-storm ging niet liggen en na de openingstreffer van Krüzen kwam FC Twente er niet meer aan te pas. Tien minuten na de 1-0 verdubbelde John ter Mors de marge. De spits wist FC Twente-verdediger Martin Koopman in de luren te leggen met een mooie kapbeweging om vervolgens hard raak te schieten: 2-0.

Het Almeloos feestje was helemaal compleet toen de driepunter vlak voor tijd werd bezegeld met een derde treffer. Wederom was John ter Mors de doelpuntenmaker.

Bekijk hieronder de highlights van de wedstrijd uit 1985.

Huidige vorm

FC Twente – Heracles Almelo is een wedstrijd tussen de huidige nummers drie en veertien van de Eredivisie. Heracles Almelo pakte vier punten in de laatste vijf wedstrijden. De laatste wedstrijd in de Eredivisie, de 2-0 zege op Go Ahead Eagles, was het hoogtepunt van een lastige serie. Hopelijk kunnen de Almeloërs het goede gevoel meenemen na de interlandbreak.

De tegenstander van zondag wist drie van de laatste vijf Eredivisiewedstrijden winnend af te sluiten. Alleen de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht en het uitduel tegen PSV werden verloren.

Wedstrijd in Almelo

De heenwedstrijd tussen Heracles Almelo en FC Twente eindigde in een enerverende 2-2. Op Erve Asito kwam FC Twente na een halfuur spelen op een 0-2 voorsprong, maar Heracles Almelo toonde in de tweede helft veerkracht. Invaller Mario Engels bracht twintig minuten voor tijd de spanning terug met een knappe volley op aangeven van aanvoerder Justin Hoogma.

Heracles Almelo voerde de druk naar het doel van Lars Unnerstall op en creëerde kansen op de gelijkmaker. In de slotfase kreeg Abed Nankishi de bal en met een strakke voorzet bereikte hij de ingebrachte Sven Sonnenberg. De verdediger kon met zijn knie binnentikken en zette zodoende na 88 minuten de 2-2 op het scorebord.