Ajdin Hrustić heeft met Australië een ruime overwinning geboekt op Libanon. Dinsdagochtend wonnen de Socceroos met 4-0 en daardoor is deelname aan de derde fase van het WK Kwalificatietoernooi in aanloop naar het eindtoernooi van 2026 verzekerd. Hrustić begon in de basis en speelde in totaal 55 minuten mee met zijn land. Na een klein uur moest hij zich noodgedwongen laten vervangen.

Het duel werd gespeeld in Canberra, de hoofdstad van Australië. Na een 2-0 zege in het eerste treffen tussen beide landen van afgelopen donderdag, was het voor Libanon bittere noodzaak om een resultaat te behalen om zicht te houden op een ticket voor het WK 2026 in Canada, Mexico en de Verenigde Staten.

Net als afgelopen donderdag vloog Australië uit de startblokken. Met Ajdin Hrustić in de basis wervelde het meteen in de beginfase van het duel over Libanon heen. Een goede voorzet van Craig Goodwin vanaf de linkerkant van het speelveld bracht Kusini Yengi in scoringspositie. De spits van Portsmouth FC werkte in tweede instantie af en zette de Socceroos na twee minuten al op voorsprong.

Australië ging op zoek naar een snelle verdubbeling van de marge, maar net als in het heenduel van afgelopen donderdag was Libanon-doelman Nader Matar een grote sta-in-de-weg voor de ploeg van Graham Arnold. De tweede treffer van de avond viel pas na rust, toen Libanon-verdediger Bassel Jradi de bal in eigen doel liep.

Ajdin Hrustić

De tweede Australische treffer was de opmaat naar meer, want nog geen twee minuten na de 0-2 werd de voorsprong vergroot naar 0-3. Goodwin schoot hard binnen, nadat hij met een leep balletje werd bediend door Ajdin Hrustić.

Ondanks de fraaie assist van de Heraclied was er ook slecht nieuws, want na 55 minuten moest Hrustić zich noodgedwongen laten vervangen. Een harde tackle van Ali Tneich maakte een eind aan de wedstrijd van de middenvelder.

Ruime score

In de slotfase van het duel liep Australië nog verder uit op Libanon. Na 70 minuten voetballen prikte invaller John Iredale de 0-4 binnen, nadat hij nog geen 90 tellen daarvoor het veld betrad. Craig Goodwin bekroonde zijn goede wedstrijd met nóg een treffer. Van dichtbij maakte hij er in tien minuten voor tijd 0-5 van.

Door de 0-5 overwinning is Australië al zeker van de derde fase van het Kwalificatietoernooi in aanloop naar het WK 2026. Deze fase begint in september.

Medio juni spelen de Socceroos nog twee duels in de tweede fase als ze het opnemen tegen Bangladesh en Palestina.Libanon – Australië: 0-5
2. Kusini Yengi (0-1)
47. Bassel Jradi e.d. (0-2)
49. Craig Goodwin (0-3)
69. John Iredale (0-4)
81. Craig Goodwin (0-5)

Opstelling Libanon:
Matar, Sharafeddine, Khamis, Shour, Maatouk (58. Darwich), Matar, Tneich (59. Bitar), Jradi (86. Khoury), Bugiel (79. Srour), Chaitou (45. Lajud), Nassar

Opstelling Australië:
Ryan, Rowles, Souttar, Robert Burgess, Metcalfe (67. Nisbet), Hrustić (55. Yazbek), Jones (82. Deng), Goodwin, Irvine, Yengi (66. Iredale), Duke (82. Duke)