Vrijdag staat de oudste derby van Overijssel op het programma: Heracles Almelo – Go Ahead Eagles. Op het eigen Erve Asito neemt Heracles Almelo het op tegen de huidige nummer zeven van de Eredivisie. Ondanks dat het duel de oudste derby van Overijssel is, troffen beide teams elkaar ‘slechts’ acht keer eerder in Almelo op Eredivisieniveau. Daarvan wonnen de Almeloërs drie keer en gingen de punten tweemaal mee naar Deventer.

De eerste Eredivisiewedstrijd tussen Heracles Almelo en Go Ahead Eagles in Almelo dateert uit 1963, toen Heracles Almelo nog voetbalde onder de naam ‘AV Heracles’. Het duel op 8 december 1963 eindigde in een 1-1 gelijkspel. Een vroege voorsprong van de Deventenaren werd onder toeziend oog van 15.000 toeschouwers enkele minuten voor tijd ongedaan gemaakt door Joop Schuman.

De laatste Eredivisie-ontmoeting tussen beide ploegen op Erve Asito eindigde óók in een 1-1 gelijkspel. Op 23 januari 2022 waren er vanwege de toen geldende coronamaatregelen geen supporters aanwezig. In een leeg stadion opende Kaj Sierhuis de score op aangeven van Giacomo Quagliata. In tegenstelling tot de editie in 1963 waren het dit keer de bezoekers die langszij kwamen in de slotfase van de wedstrijd. Isac Lidberg tekende destijds voor de gelijkmaker.

Huidige vorm

Heracles Almelo – Go Ahead Eagles is een wedstrijd tussen de huidige nummer veertien en zeven van de Eredivisie. Beide ploegen verloren in de vorige speelronde van respectievelijk PSV en Feyenoord, de huidige top-2 van de competitie. Daarom zullen zowel Heracles Almelo als Go Ahead Eagles gebrand zijn op een mooie driepunter op vrijdagavond. Voor Heracles Almelo zou het de eerste overwinning zijn sinds de thuiswedstrijd tegen Vitesse op 10 februari 2024. De bezoekers wonnen twee van hun laatste vijf wedstrijden.

Wedstrijd in Deventer

Het eerste treffen tussen beide ploegen dit seizoen eindigde in een 4-0 zege voor Go Ahead Eagles. In Deventer beleefde Heracles Almelo een moeilijke avond, nadat de thisploeg al binnen twintig minuten op een 2-0 voorsprong kwam. Ondanks verwoede pogingen van de zwart-witten werd geen enkele Almelose kans verzilverd en liep Go Ahead Eagles in de laatste fase van de wedstrijd uit naar 4-0. Het werd een avond om snel te vergeten én een avond om in Almelo recht te zetten.

Uitgelichte wedstrijd

In 1985 vond er een memorabele editie tussen Heracles Almelo en Go Ahead Eagles plaats. Aan de Bornsestraat groeide Go Ahead Eagles-doelman Jan Jongbloed uit tot grote sta-in-de-weg van de Almeloërs. De ploeg onder leiding van Gerard Somer, toenmalig trainer van Heracles Almelo, nam onder meer via Hendrie Krüzen met regelmaat het doel van de Deventenaren onder vuur, maar succes bleef uit.

De wedstrijd werd opengebroken door een goede actie met een piekfijne voorzet van Hannes Lalopua. Zijn voorzet kwam terecht bij de inlopende Rudy Metz. De spits knikte de bal in de winkelhaak en liet Jongbloed kansloos. De eerste Eredivisiezege op Go Ahead Eagles was een feit.

Bekijk hieronder de highlights van de wedstrijd uit 1985.

Special Heracles TV over de oudste derby van Overijssel

Heracles TV maakte twee seizoenen geleden een special over de geschiedenis van de duels tussen Heracles Almelo en Go Ahead Eagles. Bekijk de special met Jan van Staa, Tim Gilissen, Alfred Knippenberg, Adrie Steenbergen en Remko Pasveer hieronder.