Heracles Almelo speelt in de veertiende ronde van de Eredivisie een thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Beide ploegen troffen elkaar veertien keer op het hoogste niveau. De balans is zes keer winst, vijf keer gelijk en drie keer verlies.

Heracles – Sparta in de vorige eeuw

De eerste ontmoeting tussen Heracles en Sparta vond plaats op 5 mei 1963. Joop Schuman zette Heracles op voorsprong maar de bezoekers grepen na de rust de winst. Bela Bodnar en Piet van Miert namen de treffers voor hun rekening. Sparta kwam later dat jaar nog een keer naar de Bornsestraat. Heracles zegevierde op 24 november met 1-0 dankzij een doelpunt van Issy Greving. Sparta beëindigde dat duel met tien man vanwege een rode kaart voor Hans Eykenbroek.

De editie van 10 januari 1965 eindigde in 1-1. Henk Bosveld zette de gasten een kwartier voor tijd op voorsprong en Hennie van Nee scoorde vijf minuten later de gelijkmaker. De wedstrijd van 8 mei 1966 werd door Heracles met 3-1 gewonnen. Sietze Veen, Herman Morsink en Henk Kalsbeek scoorden de Almelose doelpunten. Jan Bouman trof doel namens de bezoekers. Het duel van 28 september 1985 leverde geen treffers op.

Na de eeuwwisseling

Het duurde tot 1 april 2006 voordat Heracles Almelo en Sparta Rotterdam elkaar weer op het hoogste niveau tegenkwamen. Kwame Quansah nam in dit duel de enige treffer voor zijn rekening. Sparta kwam dat jaar nog een keer naar Almelo en wist op 9 december met 2-3 te winnen. De bezoekers liepen uit naar 0-3 via de treffers van Haris Medunjanin (2x) en Jeffrey Vlug. Pas daarna kon Heracles Almelo iets terugdoen door de doelpunten van Diego Biseswar en Kwame Quansah.

Heracles Almelo zou de twee daaropvolgende edities winnen. Beide wedstrijden werden gespeeld in 2008. Op 13 januari werd het 2-0 door de doelpunten van Kwame Quansah en Ricky van den Bergh. Sparta nam op 14 december een voorsprong door een treffer van Erik Falkenburg. Jan Wuytens scoorde vlak voor de rust uit een vrije trap de gelijkmaker en in de tweede helft werd het duel beslist door een prachtig schot van Ricky van den Bergh. De paal voorkwam de 3-1 van Everton Ramos da Silva.

Het daaropvolgende duel werd gespeeld op 19 september 2009 en kende een eindstand van 1-1 door de treffers van Ayodele Adeleye en Kwame Quansah. Sparta moest het duel met tien man uitspelen na de tweede gele kaart voor Emmanuel Boakye.

Strafschop gestopt

De volgende wedstrijd vond plaats op 29 oktober 2016. Sparta nam vlak voor de rust een voorsprong door een treffer van Zakaria El Azzouzi. Heracles Almelo boog in de tweede helft de achterstand om in een voorsprong dankzij Brahim Darri en Brandley Kuwas. Loris Brogno tekende vervolgens voor de 2-2. Sparta kreeg in blessuretijd een uitgelezen mogelijkheid om de winst te pakken maar Bram Castro pareerde de strafschop van Thomas Verhaar.

De wedstrijd van 14 december 2017 werd gewonnen. Dries Wuytens zorgde na zes minuten voor de snelle voorsprong. De overige doelpunten vielen in de tweede helft. Nick Proschwitz scoorde vlak na rust de 1-1. Reuven Niemeijer zette Heracles Almelo een kwartier voor tijd opnieuw op voorsprong maar Nick Proschwitz scoorde snel de 2-2. De winnende goal van Vincent Vermeij viel in de slotminuut.

De editie van Heracles Almelo – Sparta Rotterdam voor het seizoen 2019-2020 kwam te vervallen vanwege corona. Het duel van 21 maart 2021 vond om deze reden plaats zonder publiek. Lennart Thy zette de gasten in de 58ste minuut op voorsprong. De gelijkmaker van Rai Vloet viel drie minuten in blessuretijd.

De meest recente editie ging voor Heracles Almelo verloren. Sparta Rotterdam sprong op 15 mei 2022 effectief met de kansen om en liep uit naar 0-3 dankzij de treffers van Arno Verschueren, Lennart Thy en Mario Engels. Heracles Almelo kon pas in de 83ste minuut iets terugdoen via Sinan Bakis. Door de nederlaag moest de formatie de nacompetitie in met de bekende afloop.