Heracles Almelo speelt in de twaalfde ronde van de Eredivisie een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Het wordt de vijfde krachtmeting op het hoogste niveau. De balans tot nu toe is twee keer winst, twee keer verlies en een keer gelijk.

De eerste wedstrijd dateert van 7 september 1985. Heracles was na zeventien minuten dicht bij een voorsprong. Het schot van Ruud Schepers belandde op de paal. Fortuna Sittard had echter voortdurend het initiatief en maakte uiteindelijk het verschil door een hard schot van John Linford in de 37ste minuut. Johan Tukker behoedde Heracles met een aantal mooie reddingen voor een grotere nederlaag.

De tweede editie werd gespeeld op 24 november 2018 en leverde wel een grotere uitslag op. Fortuna Sittard zat bij rust al op rozen dankzij een benutte strafschop van Mark Diemers en een treffer van Finn Stokkers. In de tweede helft tekende Ahmed El Messaoudi voor de eindstand van 3-0.

Het duel van 11 augustus 2019 eindigde in 1-1 Een doelpunt van Mauro Junior werd na een kwartier spelen afgekeurd maar Heracles Almelo kwam na bijna een uur spelen toch op voorsprong dankzij Silvester van der Water. Fortuna Sittard kwam zes minuten in blessuretijd langszij door een verzilverde penalty van Mark Diemers.

Heracles Almelo wist op 5 februari 2021 te winnen. Rai Vloet tekende in de 38ste minuut voor de enige treffer in een wedstrijd die vanwege corona zonder publiek werd gespeeld. Ook op 3 april 2022 werd er gewonnen. Giacomo Quagliata opende in de 58ste minuut de score met een fraai schot en acht minuten later trof ook Sinan Bakis het doel en bepaalde de eindstand op 0-2. Bakis zou in het restant van het duel nog een keer de paal raken.

Eerste Divisie

Fortuna Sittard – Heracles Almelo was vaker een affiche in de Eerste Divisie. Liefst achttien keer stonden de ploegen in dat verband tegenover elkaar. De reeks ging van start met twee keer een gelijkspel. Daarna hield Fortuna liefst dertien keer op rij de punten in eigen huis. De grootste uitslag werd daarbij geboekt op 1 februari 1981: 5-1.

De laatste drie ontmoetingen, gespeeld in de periode 2003-2005, leverden drie zeges op en drie keer stond er een 0-3 op het scorebord. De editie van 14 februari 2003 werd beslist door de doelpunten van Yuri Rose (2x) en Rik Platvoet. Op 29 april 2004 bleken John Stegeman (2x) en Darl Douglas trefzeker. De wedstrijd van 11 februari 2005 werd beslist door de treffers van Roel Buikema, Peter Reekers en Thijs Sluijter.