Heracles Almelo speelt in de elfde ronde van de Eredivisie thuis tegen PSV. Deze wedstrijd stond tot nu toe tweeëntwintig keer op het programma. De oogst is een keer winst, vijf keer gelijk en zestien keer verlies.

De overwinning

De enige overwinning voor Heracles Almelo werd geboekt op 19 september 2015. Het duel eindigde in 2-1. Luuk de Jong opende al na twee minuten de score met een kopbal. Heracles Almelo toonde karakter en de eindstand was nog voor de rust bereikt dankzij de prachtige schoten van Mark-Jan Fledderus en Thomas Bruns.

Vijf keer gelijk

Het eerste gelijkspel dateert van 3 juni 1963. Herman Morsink en Bobby Westra namen de Almelose treffers voor hun rekening. PSV kwam tot scoren dankzij Pierre Kerkhoffs en een eigen doelpunt van Wolfram Arnthof.

De tweede remise werd een feit op 13 augustus 2005 en viel samen met de rentree van Heracles Almelo in de Eredivisie. Beide ploegen kregen in een aantrekkelijk duel enkele kansen. In de 84ste minuut leken de bezoekers de winst te grijpen door een doelpunt van Phillip Cocu. Drie minuten later draaide een voorzet van Thijs Sluijter op fraaie wijze in het doel.

Het derde gelijkspel werd behaald op 5 april 2012. PSV dicteerde een groot deel van de wedstrijd maar alleen Zakaria Labyad wist het net te vinden. Een kwartier voor tijd werd de eindstand op 1-1 bepaald. Everton Ramos da Silva reageerde attent toen een schot van Kwame Quansah door Andreas Isaksson werd gekeerd.

Heracles Almelo was op 24 augustus 2013 dichtbij een overwinning maar moest uiteindelijk in een gelijkspel berusten. Lerin Duarte opende in de zesde minuut de score met een goed geplaatst schot. Beide ploegen kregen daar na de nodige kansen en Bryan Linssen had ronduit pech met een snoeihard schot dat op de lat belandde. Vier minuten voor tijd glipte de zege alsnog door de vingers toen Ji-Sung Park zich door de Almelose defensie wriemelde en de bal achter Remko Pasveer punterde.

De editie van 27 september 2020 kende een eindstand van 1-1. Rai Vloet benutte na een half uur spelen een strafschop en Philipp Max deed hetzelfde zes minuten na de rust.

Veel nipte nederlagen

De andere edities van Heracles Almelo – PSV werden veelal gekenmerkt door de nodige strijd waarin de bezoekers vaak aan enkele mogelijkheden genoeg hadden om het verschil te maken. De eindstand was veelal 0-1, 0-2 of 1-2. De enige uitzondering op deze reeks was het treffen van 26 januari 2013. PSV schoot uit zijn slof en won met 1-5. Georginio Wijnaldum (2x), Tim Matavz, Jeremain Lens en Dries Mertens namen de treffers voor hun rekening. Everton Ramos da Silva redde de spreekwoordelijke eer.

Het duel van 28 januari 2017 eindigde in 1-2. Samuel Armenteros miste na tien minuten een strafschop maar zou in de tweede helft wel het net vinden. Dat doelpunt betekende de 1-1 omdat Bart Ramselaar de gasten vlak na de rust op voorsprong had gezet. Drie minuten voor tijd bezorgde Davy Pröpper PSV de zege.

De editie van 21 januari 2018 verliep volgens een soortgelijk scenario. Steven Bergwijn opende vlak voor de rust de score maar halverwege de tweede helft benutte Jeff Hardeveld benutte namens Heracles Almelo een strafschop. De 1-2 viel letterlijk in de laatste seconde van de wedstrijd en kwam op conto van Luuk de Jong.

Twee keer rood

PSV zat bij de wedstrijd van 15 december 2018 bij de rust al op rozen dankzij de doelpunten van Steven Bergwijn en Daniel Schwaab. Heracles Almelo stond toen al met tien man vanwege een rode kaart voor Jesper Drost. In de tweede helft ging het van kwaad tot erger. Denzel Dumfries scoorde de 0-3 en in de slotfase moest Lennart Czyborra met rood van het veld na het maken van hands op de doellijn. Gaston Pereiro miste aanvankelijk de strafschop maar stond even later wel op de goede plek om de eindstand op 0-4 te bepalen.

De wedstrijd van 18 augustus 2019 eindigde in 0-2 door de doelpunten van Steven Bergwijn en Mohamed Ihattaren. Het meest recente duel werd gespeeld op 14 augustus 2021 en PSV won wederom met 0-2. Bruma en Noni Madueke namen de treffers voor hun rekening.