Heracles Almelo speelt in de tiende ronde van de Eredivisie een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Dit duel werd toe nu toe zeventien keer gespeeld. De balans is acht keer winst, vijf keer verlies en vier keer gelijk.

Sterk uiteenlopende resultaten
De reeks ging van start op 10 september 2005. Heracles Almelo won met 1-2 dankzij de treffers van Kwame Quansah en Gertjan Tamerus. Klaas-Jan Huntelaar benutte namens de thuisclub een penalty. De editie van 26 januari 2007 ging daarentegen met ruime cijfers verloren. De 5-1 kwam tot stand door de doelpunten van Afonso Alves (2x), Lasse Nilsson, Daniel Pranjic en Rob Friend. Kwame Quansah redde de spreekwoordelijke eer. De editie van 7 oktober 2007 verliep rampzalig. De defensie kreeg die middag geen grip op Afonso Alves. De Braziliaan scoorde zeven keer en Gerald Sibon nam de overige twee treffers voor zijn rekening: 9-0.

Een nieuwe strafexpeditie leek in de maak op 12 september 2008. Na dertien minuten stond het 2-0 door twee treffers van Danijel Pranjic. De thuisclub verzuimde daarna afstand te nemen hoewel Michael Dingsdag pech had met een schot op de lat. Heracles Almelo toonde veerkracht en kwam op 2-2 dankzij de treffers van Jan Wuytens en Bas Dost. Tim Breukers vertolkte in de slotfase een hoofdrol door de kopballen van Milan Kopic en Christian Grindheim van de doellijn te keren.

Heracles Almelo wist op 27 februari 2010 weer een overwinning te boeken. Everton Ramos da Silva kopte in de eerste helft op de lat en vijf minuten na de rust tekende Bas Dost met een stift voor de 0-1. De gelijkmaker van Gerald Sibon viel in de 64ste minuut en tien minuten daarna scoorde Everton Ramos da Silva de winnende treffer na een fraaie rush van Willie Overtoom.

sc Heerenveen speelde op 6 november 2010 een sterke eerste helft en leidde bij de rust met 2-0 door een rake kopbal van Michael Breuer en een benutte strafschop van Roy Beerens. Beerens had nog een keer moeten scoren maar mikte voor een leeg doel naast. Heracles Almelo kwam in de tweede helft sterk terug door een benutte penalty van Willie Overtoom en een doelpunt van Everton Ramos da Silva. Drie minuten in blessuretijd ging het alsnog mis. Birger Maertens gleed een voorzet van Luciano Narsingh in het eigen doel.

Heracles Almelo pakte op 24 september 2011 een punt. Oussama Assaidi zette de thuisclub op voorsprong en Samuel Armenteros nam in de 72ste minuut de 1-1 voor zijn rekening. Hij mikte eerste op de paal en tikte vervolgens de rebound binnen.

Vier zeges op een rij
De vier daaropvolgende edities verliepen voorspoedig. De enige treffer van 19 januari 2013 viel al na driekwart minuut en werd gescoord door Everton Ramos da Silva. De Braziliaan was in de zestiende minuut dichtbij een tweede goal maar de paal fungeerde deze keer als spelbreker.

Heracles Almelo ging in 2013 nog een keer op bezoek bij Heerenveen. Alfred Finnbogason brak op 18 augustus al in de derde minuut de score open maar op slag van rust scoorde Lerin Duarte de gelijkmaker. In de tweede helft nam Ben Rienstra de tweede treffer voor zijn rekening. Mike te Wierik en Bryan Linssen zouden daarna het doel nog treffen met prachtige schoten. Joey van den Berg deed tussen de bedrijven door iets terug voor de thuisclub.

Daarna werd er twee keer met 0-1 gewonnen. De editie van 29 november 2014 werd vlak na de rust beslist door een intikker van Wout Weghorst. Jaroslav Navratil werd op 29 maart 2016 na ruim een half uur spelen de matchwinner toen hij door een pass van Iliass Bel Hassani in stelling werd gebracht. De spit schoof de bal langs de uitgelopen Erwin Mulder.

Het duel van 23 oktober 2016 werd door sc Heerenveen met 3-1 gewonnen. De Friezen kwamen op voorsprong via een treffer van Stefano Marzo. Brandley Kuwas tekende vlak voor de rust voor de gelijkmaker. In de tweede helft wisten Sam Larsson en Jeremiah St. Juste het doel te treffen.

Heracles Almelo leek op 19 augustus 2017 weer een zege te behalen. Het doelpunt van Robin Pröpper op slag van rust leek daarvoor voldoende. De thuisclub kwam echter drie minuten in blessuretijd alsnog langszij door een treffer van Nemanja Mihajlovic.

Acht keer raak
De editie van 16 september 2018 was rijk aan doelpunten. De ruststand was 1-1 dankzij de treffers van Adrian Dalmau en Sam Lammers. Halverwege de tweede helft stond het 3-3 door de Almelose doelpunten van Lerin Duarte en Kristoffer Peterson en de Friese treffers van Sam Lammers (uit een penalty) en Morten Thorsby. Heracles Almelo wist door te drukken en stelde de winst veilig dankzij een nieuwe treffer van Peterson en een doelpunt van Mohammed Osman.

De krachtmeting van 21 december 2019 kende een eindstand van 1-1. De thuisclub kreeg vlak voor de rust een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Janis Blaswich stopte echter de strafschop van Hicham Faik. Cyriel Dessers opende in de 54ste minuut de score namens Heracles Almelo maar twee minuten later kwam sc Heerenveen weer langszij dankzij Joey Veerman.

De editie van 20 december 2020 werd vanwege corona gespeeld zonder publiek. Heracles Almelo kwam na zes minuten op voorsprong dankzij Delano Burgzorg. Kort na de rust werd het 0-2 dankzij een rake kopbal van Mats Knoester. Joey Veerman bracht sc Heerenveen nog terug in de wedstrijd dankzij een geplaatst schot. De thuisclub kon de schade niet meer repareren en moest het duel met tien man uitspelen vanwege een rode kaart voor Pawel Bochniewicz.

Heracles Almelo reisde op 18 maart 2022 voor het laatst af naar Heerenveen. De thuisclub won met 2-0 door de doelpunten van Amin Sarr en Nick Bakker. Een treffer van Sinan Bakis werd afgekeurd wegens buitenspel.