Veel oud-spelers van Heracles Almelo zijn tegenwoordig over de landsgrenzen actief. In de serie ‘Heraclieden over de grens’ komen (oud-)spelers en (oud-)stafleden aan het woord over hun soms wonderlijke avonturen in het buitenland. In deze aflevering Lucas Schoofs (26), die afgelopen zomer terugkeerde bij Lommel SK, maar daar een club aantrof die in weinig meer lijkt op de club die hij in 2016 verliet.  

Lucas Schoofs in actie tijdens Feyenoord – Heracles Almelo op 20 januari 2021 – Foto: NESimages.nl

“Net als in Almelo middenveld stabiel krijgen”

“Het is wel echt helemaal anders geworden hier”, aldus de Belgische middenvelder. “Toen ik vertrok waren we hier eigenlijk semi-amateurs, met veel spelers die ernaast gewoon een baan hadden of een studie volgden. In mijn eerste jaar promoveerden we net niet naar de Eerste Klasse (de Belgische Eredivisie, red.). Het tweede jaar eindigden we als achtste en daarna ben ik vetrokken. Vervolgens degradeerde Lommel, en nu zijn ze alweer jaren actief op het tweede niveau. Maar hopelijk niet te lang meer. Tegenwoordig is Lommel onderdeel van de City Football Group en is het in alles een volwaardige profclub. De City Group heeft veel impact op de manier van werken, ze hanteren een structuur in bijvoorbeeld de speelwijze en zoeken daar vervolgens de mensen bij. Er werken hier veel lokale werknemers, maar die worden aangestuurd door mensen uit de groep. Alles wordt ook bijgehouden en getoetst aan de manier van werken. Natuurlijk willen we hier ook graag promoveren, maar het is minder hard uitgedrukt in vergelijking met Heracles Almelo vorig jaar. We zijn een opleidingsclub met jonge talenten die zich ontwikkelen om uiteindelijk goed verkocht te worden. Daar is een aantal spelers bijgehaald die de slagen van de zweep kennen zoals ik. Door onze jeugdigheid vallen we nog wel eens weg, maar als het loopt dan loopt het ook echt goed. We staan bovenaan en hebben tot nu toe twee keer verloren, maar in die verliespartijen speelden we twee keer een uitstekende eerste helft. Na de rust werden we vervolgens wat overbluft door onze tegenstander. Maar het is hier aangenaam voetballen, zeker als het echt draait. Ik heb zelf twee keer gescoord, dus iets minder dan vorig jaar in Almelo, en ik heb twee assists gegeven. Dus in totaal in vier treffers mijn aandeel gehad. Ik probeer hier eigenlijk, net zoals in Almelo, het middenveld stabiel te krijgen.” 

Lucas Schoofs bedankt het aanwezige publiek na Heracles Almelo – VVV-Venlo (5-3) op 9 september 2022 – Foto: NESimages.nl

“Alle goals van Heracles Almelo dit seizoen gezien”

“Vanuit Almelo ging ik vrijwel elke week wel even terug naar België. Niet omdat ik het niet naar mijn zin had, ik vond het heel mooi in Almelo te zijn, maar ik ben ook erg gesteld op familie en vrienden. Dat merk ik nu ook: er zijn altijd veel mensen bij mijn wedstrijden, die vervolgens nog even bij mij thuis langskomen. Dat was in Almelo toch moeilijker, dan moesten ze er een weekendje van maken. Lommel zelf is een relatief kleine stad die midden in het groen ligt. De inwoners wonen ook zeer verspreid in de natuur binnen de gemeente. Ons trainingscomplex ligt bijvoorbeeld midden in een prachtig recreatiegebied. Het is kleiner dan Almelo en heeft ook minder een echte stadskern. Natuurlijk volg ik Heracles Almelo op de voet, ik kijk altijd de samenvattingen en volg alles op social media. Ik heb alle goals van Heracles Almelo dit seizoen gezien. Mooi dat het ook dit seizoen weer goed gaat!”