Heracles Almelo speelt de achtste ronde van de Eredivisie uit tegen Go Ahead Eagles. Dit duel stond tot nu toe acht keer op het programma op het hoogste niveau. De balans is drie keer winst, drie keer gelijk en twee keer verlies.

De eerste ontmoeting vond plaats op 7 mei 1964 en deze werd met 1-2 gewonnen. Issy Greving nam beide treffers voor zijn rekening en Rikkert La Crois scoorde namens de thuisclub. Op 29 november van hetzelfde jaar vond de derby opnieuw plaats en deze keer werd het ternauwernood 2-2. Henk Kanselaar zette Go Ahead twee keer op voorsprong. Herman Morsink en Bennie Marcus (een minuut voor tijd) tekenden voor de gelijkmakers. De derde ontmoeting tussen beide ploegen in deze periode dateert van 25 april 1966. Go Ahead won met 2-0 door twee doelpunten van Wietse Veenstra.

De vierde wedstrijd werd gespeeld op 14 december 1985. Beide ploegen wisten twee keer te scoren. René Smit en Ronald Dekker troffen het doel namens de thuisclub. Rudy Metz en Ray Richardson scoorden de Almelose treffers.

Gestaakt na tachtig seconden

Na een groot aantal ontmoetingen in de Eerste Divisie troffen beide ploegen elkaar op 3 november 2013 weer op het hoogste niveau. Een uur voor aanvang van het duel brak er hevig noodweer uit boven de Adelaarshorst. Scheidsrechter Tom van Sichem besloot af te trappen maar na tachtig seconden werd het duel voor de eerste keer gestaakt. Na een half uur werd het duel hervat maar het veld werd al vrij snel onbespeelbaar waardoor de match na twintig minuten definitief werd gestaakt.

Op 4 december werd de wedstrijd hervat met een stuiterbal. Het venijn bleek uiteindelijk in het laatste deel te zitten. Iliass Bel Hassani knalde in de 67ste minuut op de paal en in de 75ste minuut brak Mark Uth de score open na een mooie rush door de Deventer defensie. Go Ahead Eagles trok daarna opportuun ten strijde. Jop van der Linden krulde een vrije trap in de 81ste minuut op de paal en in de 89ste minuut zorgde Erik Falkenburg met een kopbal ervoor dat de eindstand 1-1 zou worden.

Drie keer Bryan Linssen

De editie van 2 november 2014 leek aanvankelijk een prooi te worden voor Go Ahead Eagles. Marnix Kolder brak na acht minuten de score open maar een rode kaart voor Deniz Turuc in de 21ste minuut bracht Heracles Almelo terug in de race. De numerieke meerderheid zou na de rust worden uitgespeeld. Bryan Linssen werd man of the match door een hattrick te scoren: 1-3.

Een rode kaart zou ook een bepalende factor worden voor het duel van 8 april 2017. Elvis Manu moest na twaalf minuten inrukken en een minuut later verzilverde Thomas Bruns een strafschop. Samuel Armenteros en Kristoffer Peterson wisten in de 16de en 21ste minuut het net te vinden en in de 22ste minuut scoorde Daniel Crowley de 1-3. De bal ging vlak voor de rust nog een keer op de stip en deze keer mocht Samuel Armenteros het karwei afmaken en de eindstand op 1-4 bepalen.

Verlies tegen negen man

Het laatste duel dateert van 16 oktober 2021 en zou de meest verhitte editie worden. Na 65 minuten stond het 3-2 voor de thuisclub dankzij twee goals van Luuk Brouwers en een eigen doelpunt van Mats Knoester. Rai Vloet en Marco Rente hadden de Almelose doelpunten voor hun rekening genomen.

Go Ahead Eagles kwam met negen man te staan na de rode kaarten voor Giannis-Foivos Bots en Isac Lidberg. Heracles Almelo zette alles op alles maar wist in de slotfase nauwelijks kansen te creëren. De thuisclub counterde vervolgens naar 4-2 en Mats Deijl verzorgde daarbij de afronding.