Heracles Almelo speelt de zesde competitiewedstrijd uit tegen AZ. Een duel dat zowel in de Eredivisie als in de Eerste Divisie op het programma stond.

De eerste ontmoetingen vonden plaats in de Eerste Divisie. Het eerste duel werd gespeeld op 29 oktober 1967 en eindigde in 2-0 dankzij de doelpunten van Piet Beets en Siem Tijm. De daaropvolgende editie vond plaats op 5 december 1971 en bracht ook geen goed nieuws: 4-0. Warry Grobben hielp de Alkmaarders op weg met een eigen doelpunt en niet veel later zou Jan Bronkers een strafschop tegen de paal schieten. AZ kon uitlopen naar 4-0 dankzij Bob van Rijssel (2x) en Eddy Schaafstra.

De derde ontmoeting tussen beide ploegen in competitieverband vond plaats op 25 oktober 1985 en was een wedstrijd in de Eredivisie. AZ won met 2-0 dankzij de treffers van David Loggie en Sigi Lens.

Succes in de jaren negentig

AZ kende een mindere periode in de jaren negentig en Heracles wist daar een aantal keren. met succes gebruik van te maken in de Eerste Divisie. Het tijdsgewricht leverde zelfs drie zeges op rij op. Heracles noteerde op 6 maart 1993 een 0-3 dankzij Bert Zuurman (2x) en Folkert Velten. Op 12 maart 1994 stond er zelfs 1-4 op het scorebord dankzij Folkert Velten (2x), Suvat Karadag en Michael Dikken. Rini van Roon scoorde namens de thuisclub. De derde zege werd behaald op 15 februari 1995. John Mutsaers opende de score namens AZ . Heracles sloeg echter toe dankzij Folkert Velten en een benutte strafschop van Hendrie Krüzen. Het hoofdstuk in de Eerste Divisie werd op 8 oktober 1997 afgesloten maar deze keer kende AZ geen enkele clementie: 8-0.

Pieckenhagen pakt een punt

Heracles Almelo keerde in 2005 terug in de Eredivisie en trof op 5 november van dat jaar AZ voor het laatst in de Alkmaarder Hout.. AZ leek op een overwinning af te stevenen dankzij de treffers van Tarik Sektioui en Shota Arveladze. Denis Calincov scoorde in de 58ste minuut de 2-1. AZ liet daarvoor en daarna meerdere kansen liggen om de score verder op te voeren. Dit mede dankzij uitstekend keeperswerk van Martin Pieckenhagen. De sluitpost ging in de blessuretijd bij een hoekschop mee naar voren en trof doel met een rake kopbal.

AZ baas in eigen huis

AZ vertrok in 2006 naar het AFAS stadion. Een locatie die Heracles Almelo in de Eredivisie nog geen succes heeft gebracht. De thuisclub heeft de voordelige marge alleen maar verder kunnen uitbouwen. De reeks werd geopend met een 5-0 op 11 november 2006. Een numerieke meerderheid op 30 december 2007 bleek eveneens niet toereikend. AZ moest na een uur verder met tien man na rood voor Julian Jenner maar besliste tien minuten later wel het duel in zijn voordeel dankzij Gretar Steinsson: 1-0.

Heracles Almelo bleef daarna een graag geziene gast in Alkmaar en AZ voerde daarbij de score een aantal keren flink op. Een 4-0 werd behaald op 8 maart 2014 en een 5-1 stond op 27 november 2016 op het scorebord. AZ wist op 9 december 2017 en 16 mei 2021 zelfs een 5-0 in de boeken te krijgen.

AZ – Heracles Almelo werd op 29 september 2019 eenmalig in Den Haag gespeeld vanwege een noodzakelijke verbouwing in het eigen stadion. De Alkmaarders wonnen het duel met 2-0 dankzij een benutte penalty van Teun Koopmeiners en een bekeken schot van Calvin Stengs in de korte hoek. Het meest recente duel werd gespeeld op 19 februari 2022. AZ won met 2-1 dankzij de treffers van Tijjani Reinders en Vangelis Pavlidis. Nikolai Laursen nam het Almelose doelpunt voor zijn rekening.