Heracles Almelo speelt het vijfde competitieduel uit tegen FC Volendam. Een wedstrijd die voornamelijk in de Eerste Divisie op het programma stond. Toch troffen beide ploegen elkaar ook drie keer in de Eredivisie.

Eredivisie in de jaren zestig

De eerste twee ontmoetingen vonden plaats op het hoogste niveau. Het eerste duel werd gespeeld op 24 maart 1963 en kende een eindstand van 2-2. Heracles kende in de eerste helft een groot veldoverwicht en binnen 25 minuten stond het 0-2 dankzij de treffers van Bert Theunissen en Joop Schuman. De thuisclub kwam in de laatste twintig minuten terug dankzij Johan Pelk en Dick Tol.

Heracles kwam bijna een jaar later, op 15 maart 1964, wederom vroeg op voorsprong. Issy Greving scoorde na vijf minuten en ook in het vervolg werden goede kansen op de zeep geholpen. Volendam kwam in de tweede helft terug en pakte de punten door de goals van Dick Tol, Johan Pelk en Wim Kras.

Eerste Divisie

FC Volendam – Heracles zou daarna lange tijd een affiche worden in de Eerste Divisie. Het duel van 27 augustus 1966 was de eerste in de reeks en kende een eindstand van 2-2 dankzij twee doelpunten van Herman Morsink. Het duel van 2 november 1969 leverde geen treffers op. De editie van 16 februari 1975 leverde een overwinning op: 2-3. Alle doelpunten vielen voor de rust. Hannes Lalopua (2x) en Dick Mulderij scoorden voor Heracles. Jan Plat en Jan Karsten deden dit voor de thuisclub.

Heracles zou nog drie keer winnen in Volendam. De editie van 2 mei 1982 eindigde in 1-2 dankzij twee doelpunten van Hans Bossink. Dick Helling redde in de slotfase de eer voor de thuisclub. Dezelfde eindstand stond ook op 6 mei 2001 op het scorebord. Scott Calderwood en Mark Looms scoorden de Almelose treffers. Eddy Putter vond het net namens FC Volendam. Op 20 december 2002 werd het zelfs 0-2 en was Roel Buikema met zijn twee goals de man van de wedstrijd.

Meestal bleven de punten in het vissersdorp. De editie van 18 april 1987 eindigde in 4-3. Wim Jonk (2x), Theo Bond en Gert-Jan Druif scoorden voor de thuisclub.. Hans Galgenbeld, Gert-Jan Verbeek en Ronald Dams deden dit voor Heracles. Op 14 oktober 2001 ging het helemaal mis. FC Volendam kwam op 6-0 dankzij Dion Esajas (2x), Mischa Salden, Maurice Buys, Houssain Ouichou en een eigen doelpunt van Nebil Cimen. Pas toen kon Berry Hoogeveen de eindstand op 6-1 bepalen. Het laatste duel in de Eerste Divisie vond plaats op 5 november 2004 en leverde geen treffers op.

Terug in de Eredivisie

De laatste officiële krachtmeting tussen beide ploegen vond plaats in de Eredivisie. Een veldoverwicht van FC Volendam leidde in de 26ste minuut tot de 1-0 van Dominique van Dijk. Heracles Almelo was dichtbij de gelijkmaker omdat een kopbal van Bas Dost op de doellijn werd gekeerd maar in de zeventigste minuut tekende Van Dijk voor zijn tweede doelpunt. Vojtech Schulmeister scoorde in de 89ste minuut nog de Almelose aansluitingstreffer maar Melvin Platje antwoordde vrijwel onmiddellijk namen de thuisclub: 3-1.