Heracles Almelo speelt de derde wedstrijd van het seizoen thuis tegen Excelsior. De Rotterdamse club was op het hoogste niveau tien keer te gast in Almelo. De oogst is vijf keer winst, drie keer verlies en twee keer gelijk.

De eerste ontmoeting dateert van 31 augustus 1986 en deze eindigde in 1-2. Roger Raeven en Michel Beukers scoorden namens de gasten en Ruud Schepers nam het Almelose doelpunt voor zijn rekening.

Vier keer zeges op rij

De volgende editie vond plaats op 22 april 2007. Robert Braber zette Excelsior met een kopbal op voorsprong en nog voor de rust waren de bezoekers dichtbij een tweede treffer toen een schot van Andwele Slory op de paal belandde. Heracles Almelo beschikte in de tweede helft over veerkracht en kwam op 3-1 door de doelpunten van Karim Bridji, Rob Friend en Everton Ramos da Silva. Andwele Slory bepaalde de eindstand in de slotfase op 3-2.

Heracles Almelo won op 22 januari 2008 met 2-0. Srdjan Lakic trof in de twaalfde minuut het doel vanuit een rebound en diep in de tweede helft had Everton Ramos da Silva succes met een geplaatst schot.

De wedstrijd van 12 maart 2011 verliep eenzijdig. Heracles Almelo kreeg al snel een veldoverwicht en dat werd versterkt door een vroege rode kaart voor Daan Bovenberg. Mark-Jan Fledderus opende na een half uur spelen de score en na de rust werd het 3-0 door de treffers van Kwame Quansah en Mark Looms. Guyon Fernandez deed een kwartier voor tijd iets terug namens Excelsior maar daarna nam Heracles Almelo het heft weer in handen. Marko Vejinovic mikte nog op de paal maar in de slotminuut bepaalde Glynor Plet de eindstand op 4-1.

Heracles Almelo boekte ook op 28 januari 2012 een eenvoudige zege. Ben Rienstra opende na achttien minuten de score en negen minuten later verdubbelde Kwame Quansah vanuit een kluts de marge. Vier minuten na de rust scoorde Glynor Plet op aangeven van Tim Breukers de 3-0. De tweede gele kaart voor Lerin Duarte maakte vervolgens een einde aan de ambities. Excelsior kon weinig uitrichten met de numerieke meerderheid en werd pas in de slotminuut gevaarlijk met een schot van Roland Alberg dat op de lat belandde.

Excelsior doet iets terug

De volgende twee edities verliepen minder voorspoedig. Excelsior won op 18 januari 2015 met 0-3. De doelpunten werden gescoord door Tom van Weert, Daryl van Mieghem en Carlo de Reuver. Later dat jaar, op 22 november, wisten beide ploegen niet te scoren.

Heracles Almelo wist deze negatieve trend op 18 februari 2017 te doorbreken. Excelsior kwam al snel met tien man te staan na twee gele kaarten voor Jurgen Mattheij. De numerieke meerderheid werd vervolgens overtuigend uitgespeeld. Brandley Kuwas, Thomas Bruns, Mike te Wierik en Kristoffer Peterson namen de treffers voor hun rekening.

Excelsior kwam in 2017 nog een keer op bezoek. De editie van 26 augustus eindigde in 2-2. Brandley Kuwas en Paul Gladon scoorden voor Heracles Almelo. Luigi Bruins en Jinty Caenepeel troffen doel voor Excelsior. De gasten moesten het duel met tien man uitspelen na een rode kaart voor Anouar Hadouir.

Negen keer raak

De meest recente editie werd gespeeld op 12 mei 2019 en is tot nu toe de meest doelpuntrijke. Excelsior trok uiteindelijk met 4-5 aan het langste eind. Bij rust stond het 1-2 door twee Rotterdamse treffers van Elías Már Ómarsson en een goal van Adrian Dalmau. De Spaanse spits trof na de rust nog twee keer doel en de 4-2 van Lerin Duarte leek voldoende voor de winst. De 4-3 van Jurgen Mattheij viel de zeventigste minuut. De gasten trokken in de slotminuten de winst naar zich toe door de goals van Dennis Eckert en Elías Már Ómarsson.