In oktober 2022 kondigde Heracles Almelo aan dat de club vanaf het seizoen 2024-2025 over wil gaan op een natuurgrasveld. De transitie is in volle gang en inmiddels krijgt het nog aan te leggen trainingscomplex steeds meer vorm en wordt het splinternieuwe trainingsveld groener en groener.

Hybride grasmat

Met de komst van het natuurgrasveld op Erve Asito gaat de club in de nabije toekomst verplaatsen van trainingslocatie. Waar de hoofdmacht van de Almeloƫrs traint op het kunstgrasveld van Erve Asito, stuurt de club erop om in de komende maanden te verplaatsen naar een nieuwe trainingslocatie. Naast het stadion wordt er momenteel gewerkt aan een nieuw trainingsveld met een hybride grasmat.

Wat is een hybride grasmat?

Een hybride grasmat is een combinatie van natuur- en kunstgras. Het bestaat uit twee lagen door elkaar: een laag kunstgras met een laag natuurgras. Eigenlijk is een hybride grasmat een kunstgrasmat met een open structuur die ruimte biedt voor een natuurlijke grasmat om er doorheen te groeien. Het natuurlijke gras groeit en gaat zich hechten aan de kunstgrasmat. Dit zorgt uiteindelijk voor een hybride grasmat.

Aanleg van de hybride grasmat

In de afgelopen weken is er keihard gewerkt om de hybride grasmatten te leggen op het beoogde trainingsveld. De eerste fase is voltooid. De laag met kunstgrasmatten is gelegd op de nieuwe trainingslocatie en inmiddels is het veld ingezaaid.

Inzaaien trainingsveld

Het ingezaaide veld heeft behoefte aan rust. Nu de eerste fase voltooid is, en het gras is ingezaaid, heeft het natuurgras tijd nodig om te groeien. Naar verwachting duurt dit enkele maanden. Zodra het veld volgroeid is, dan is het veld speelklaar en zal de eerste trainingssessie worden gepland.

Lichtmasten geplaatst en straatwerk aangelegd

Onlangs zijn de lichtmasten voor de verlichting en video-data zijn geplaatst. Het trainingsveld beschikt over acht lichtmasten en drie masten die de mogelijkheid bieden tot het verkrijgen van beelden ten behoeve van video-analyse. De komende tijd zullen de apparaturen als camera’s en de verlichting worden opgehangen.

Het straatwerk rondom het veld is nagenoeg volledig aangelegd. De werkzaamheden bevinden zich in de laatste fase, waarbij in de komende weken het hekwerk wordt geplaatst. Hieronder vallen onder meer ballenvangers, leunhekwerk en omheiningen.

Vervolgstappen

Met de bouwvak in volle gang is fase 2 van de totale transitie gestart. In fase 2 wordt er gekeken naar het ontwerp van de aan te leggen performancestrook, de indeling van het tweede trainingsveld en natuurlijk de aanleg van het veld in het stadion. Bovendien wordt de parkeerplaats van ON na de bouwvak opnieuw aangelegd.