Heracles Almelo speelt in de eerste ronde van de Eredivisie uit tegen Ajax. Het duel stond tot nu toe 22 keer op het programma. De balans is een keer winst, vier keer gelijk en zeventien keer verlies.

Winst in de Meer

De enige overwinning van Heracles bij Ajax dateert van een ver verleden en vond plaats op 11 oktober 1964. Ajax leek op voorsprong te komen maar een doelpunt van Klaas Nunninga werd afgekeurd wegens buitenspel. Hennie van Nee schoot na bijna veertig minuten de 0-1 binnen. De thuisclub kwam nog bijna op 1-1 toen Gerrit Borghuis bijna voor een eigen doelpunt tekende. De lat behoedde hem daarvoor.

Heracles gaf de Amsterdammers in de tweede helft een lesje in effectiviteit. Het verschil werd gemaakt in de slotfase. Hennie van Nee fungeerde twee keer als aangever. Issy Greving scoorde in de zeventigste minuut de 0-2. De 0-3 van Herman Morsink volgde zes minuten later. Ajax deed in de 85ste minuut nog iets terug dankzij Peet Petersen maar nauwelijks een minuut later bepaalde Issy Greving de eindstand op 1-4.

Vier keer gelijkspel

Heracles Almelo behaalde in de Johan Cruijff Arena vier keer een punt. Op 15 oktober 2005 viel er een 0-0 te noteren en dezelfde uitslag stond ook op 26 januari 2016 op het scorebord. Levendiger ging het er aan toe op 3 februari 2009. Heracles Almelo kwam op 0-2 dankzij de doelpunten van Ricky van den Bergh en Vojtech Schulmeister. Ajax kwam diep in de tweede helft langszij door een treffer van Miralem Sulejmani en een benutte strafschop van Luis Suarez. Diep in blessuretijd scoorde Luis Suarez opnieuw maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Het dichtst bij een zege kwam Heracles op 11 augustus 2018. Destijds ook de eerste wedstrijd van het seizoen. Kristoffer Peterson trof in de 84ste minuut doel met een hard schot. Vier minuten later kopte Matthijs de Ligt de gelijkmaker binnen.

Ajax baas in eigen huis

De overige onderlinge ontmoetingen waren voor Ajax. Twee keer (op 6 oktober 1963 en op 9 maart 1986) stond er zelfs een 7-0 op het scorebord. De editie van 1 april 2012 eindigde in 6-0. Theo Janssen, Lorezo Ebecilio, Christian Eriksen, Vurnon Anita, Siem de Jong en Kolbeinn Sigthorsson namen de treffers voor hun rekening.

Ook in de meest recente edities had Heracles Almelo weinig in de melk te brokkelen. De editie van 23 november 2019 eindigde in 5-1. Quincy Promes (2x), Zakaria Labyad en Klaas-Jan Huntelaar scoorden namens de thuisclub. Pas in de slotminuut kon Heracles Almelo iets terugdoen dankzij Cyriel Dessers. Op 22 november 2020 ging er een 5-0 in de boeken. Lassina Traoré, David Neres, Zakaria Labyad, Dusan Tadic en wederom Zakaria Labyad namen de treffers voor hun rekening. Het tot nu laatste duel dateert van 6 februari 2022 en eindigde in 3-0. Davy Klaassen, Sebastien Haller en Kenneth Taylor scoorden de doelpunten.