De Heracles Foundation heeft in samenwerking met zes bibliotheken uit de regio het leesproject Scoor een Boek! gestart. Samen met de bibliotheken Almelo, Borne, Hardenberg, Nijverdal, Twenterand en Wierden hebben we dit project kunnen realiseren. Vandaag op maandag 6 maart, is de aftrap van het project, dat het doel heeft om leerlingen uit de groepen vijf en zes verspreid over de provincie Overijssel te stimuleren om met plezier te lezen.

Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis van zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Met Scoor een Boek! willen de Heracles Foundation en de aangesloten bibliotheken leerlingen bewust maken van lezen. In de komende acht weken gaan de leerlingen uit de groepen vijf en zes van in totaal 58 basisscholen verspreidt over zes gemeentes in de provincie Overijssel zo veel mogelijk boeken lezen in de klas. De leerlingen worden via videoboodschappen aangemoedigd door voetballers van Heracles Almelo. Dit jaar is doelman Michael Brouwer hét boegbeeld van Scoor een Boek!. Wekelijks ontvangen de scholen nieuwe filmpjes, waarin Brouwer samen met Bultje de deelnemers uitdaagt met een sportieve en lees uitdaging voor thuis en in de klas.

Aftrap, rust en fluitsignaal

Het leesproject is opgebouwd als een voetbalwedstrijd, met een aftrap, rust en een fluitsignaal. Dit jaar komen de bibliotheken zelf weer in de klas voor de uitleg van het project en een gezamenlijke aftrap, versterkt door een videoboodschap van Heracles Almelo-doelman Michael Brouwer. De klas krijgt een krat met allerlei leesboeken om de leesuitdaging aan te gaan. De leerkracht krijgt tips en leuke materialen om er in de klas actief mee aan de slag te gaan. Daarnaast gaan leerlingen met elkaar in gesprek over de gelezen boeken en geven elkaar tips. Elke klas krijgt een scoreposter waar de gelezen boeken op worden bijgehouden.

Gedurende het project zal er in elke gemeente een ware persconferentie georganiseerd worden. De kinderen worden door middel van een challenge uitgedaagd om zichzelf te verdiepen in een persconferentie en goede vragen te bedenken. De Heracles Foundation zorgt samen met de bibliotheken voor een gepast moment voor de persconferentie.

De dagen van 6 t/m 10 april is een rustperiode in verband met Pasen en na acht weken lezen klinkt het fluitsignaal. De feestelijke afsluiting zal per gemeente zelf georganiseerd worden, sommige komen zelfs een bezoekje brengen aan Erve Asito. Tijdens het fluitsignaal wordt ook per gemeente de eindscore bekendgemaakt.