Heracles Almelo speelt in de negentiende ronde van de Keuken Kampioen Divisie uit tegen Jong AZ. Het wordt de eerste ontmoeting tussen beide teams.

Heracles Almelo speelde dit seizoen al tegen drie beloftenteams en drie keer betrof het een uitwedstrijd. In Utrecht en Eindhoven werd met 0-3 gewonnen. In Amsterdam werd met 4-0 verloren.

Jong AZ werd in het seizoen 2016-2017 kampioen van de Tweede Divisie en is sinds het seizoen 2017-2018 actief in de Eerste Divisie. De beste eindklassering tot nu toe is de dertiende plaats in het seizoen 2021-2022. In het seizoen 2019-2020 stond de ploeg veertiende voordat de competitie werd afgebroken wegens corona.

Koen Bucker speelde voor zijn komst naar Heracles Almelo twee seizoen voor Jong AZ en kwam daarin tot vijf competitiewedstrijden. Andere spelers met een verleden bij zowel Jong AZ en Heracles Almelo zijn Teun Bijleveld en Iliass Bel Hassani.

De laatste overwinning op een vertegenwoordigend elftal van AZ in Alkmaar dateert van 15 februari 1995. John Mutsaers zette de gastheren nog wel op voorsprong. Folkert Velten en Hendrie Krüzen (strafschop) wisten het duel alsnog te kantelen. Het laatste gelijkspel werd geboekt op 5 november 2005. Tarik Sektioui en Shota Arveladze brachten AZ op 2-0. Denis Calincov zorgde in de 58ste minuut voor de aansluitingstreffer. Martin Pieckenhagen tekende in de slotminuut voor de gelijkmaker.