Heracles Almelo speelt in de zeventiende ronde van de Keuken Kampioen Divisie een uitwedstrijd tegen Roda JC.

Beide ploegen stonden dit seizoen al eerder tegenover elkaar in Kerkrade in het kader van de TOTO KNVB-beker. Op 18 oktober stond er na 120 minuten een eindstand van 2-2 op het scorebord dankzij de treffers van Romano Postema, Lennard Hartjes, Elias Sierra en Nikolai Laursen. De strafschoppenserie werd door Heracles Almelo met 6-7 gewonnen. Koen Bucker stopte de beslissende penalty van Lennard Hartjes.

De eerste competitiewedstrijden tussen beide ploegen werden gespeeld in de Eerste Divisie en dateren uit 1972. De wedstrijd van 16 januari kende een onstuimige opening. Roda JC kwam binnen zes minuten op 2-0 dankzij Willy Coolen en Henk van Rooy. Jan Veneberg scoorde al snel de aansluitingstreffer maar de 2-1 zou ook na negentig minuten op het scorebord staan. De editie van 26 november eindigde in 1-1. De thuisclub kwam dankzij John Meuser op voorsprong en Harry Feijer tekende voor gelijkmaker.

Daarna zouden de ploegen elkaar alleen nog treffen in de Eredivisie. Het eerste duel op dat niveau werd gespeeld op 8 november 1985. Roda JC won met 4-1 door de doelpunten van Martin van Geel (2x), Peter van de Ven en Edwin Gorter. Koen Reinerink nam de Almelose treffer voor zijn rekening.

Heracles Almelo zou pas vanaf 2005 weer met enige regelmaat afreizen naar Kerkrade. Daarbij was Roda JC lange tijd baas in eigen huis. De editie van 29 april 2007 eindigde zelfs in 7-0 door de doelpunten van Andres Oper (2x), Sekou Cissé, Eddy Bosnar (die de bal in eigen doel liep), Kemy Agustien, Jamaique Vandamme en Boldiszar Bodor

Heracles Almelo pakte op 8 december 2013 de volle buit. Roda JC kwam nog wel op 1-0 dankzij Wiljan Pluim. Simon Cziommer scoorde vlak voor de rust de gelijkmaker. Oussama Tannane zou in de slotfase het verschil maken met treffers in de 79ste en 88ste minuut.

De laatste thuisoverwinning van Roda JC dateert van 8 augustus 2015. Heracles Almelo kwam via Illiass Bel Hassani op voorsprong maar de thuisclub wist deze om te buigen in een eindstand van 3-1 dankzij Edwin Gyasi, Tom van Hyfte en Hicham Faik. De editie van 7 augustus 2016 eindigde in 1-1. Jaroslav Navratil zette Heracles Almelo op voorsprong en Adil Auassar tekende namens Roda JC voor de gelijkmaker.

Het meest recente competitieduel vond plaats op 2 maart 2018. Heracles Almelo won met 0-3. Bij rust stond het 0-2 dankzij een mooie vrije trap van Brandley Kuwas en een schot van Kristoffer Peterson. In de slotminuut wist ook Peter van Ooijen het net te vinden.