De selectie van Heracles Almelo herbergt veel spelers met ervaring over de landsgrenzen. In de serie ‘Heraclieden over de grens’ komen (oud) spelers en (oud) stafleden aan het woord over hun soms wonderlijke avonturen in het buitenland. In deze tweede aflevering vertelt Elias Sierra over de huidige koploper van België: Racing Genk. Hij doorliep daar de jeugdopleiding voordat hij naar Almelo vertrok.

“Ze hebben in Genk een uitstekende jeugdopleiding die veel kwaliteit voortbrengt”, vertelt Elias Sierra. “Er zijn veel grote namen uit voortgekomen zoals Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois en Yannick Carrasco. Vanaf mijn achtste jaar heb ik daar de opleiding doorlopen en ben ik ook fan van de club. Ik ging altijd kijken bij het eerste elftal. Voor de hele provincie betekent Racing Genk veel. Het is de trots van Limburg. De tweede club van de provincie is Sint-Truiden, maar Genk is toch duidelijk de grootste.”

“De laatste jaren doet Club Brugge het erg goed, maar ik denk dat Racing Genk daar wel het dichtste op zit. Met de club heb ik niet veel contact meer, wel nog met een aantal spelers. Voor voormalig Heraclied Cyriel Dessers was het ook een jeugddroom om daar te spelen.”

“Als je Racing Genk vergelijkt met Heracles Almelo dan is de club in alles groter. Er is ook veel meer media-aandacht. Het familiegevoel is echter wel vergelijkbaar. In Genk hebben ze bijvoorbeeld ook een assistent-trainer die net als René Kolmschot en Hendrie Krüzen echt uit de club voortkomt. De stad Genk is niet zo groot en niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld Brussel of Antwerpen, maar het is wel een heel gezellige stad, zoals eigenlijk alle Belgische steden.”