Heracles Almelo lanceerde – in samenwerking met Unibet – onlangs het programma ‘Heracles FIT’. In dit leefstijlprogramma worden meerdere supporters in 12 weken tijd onder professionele begeleiding wedstrijdfit gemaakt. Na een periode waarin de deelnemers er alles aan hebben gedaan om zo fit mogelijk te worden, staat vanavond om 20.00 uur de beproeving op het programma: de wedstrijd tegen oud-Heracles op Erve Asito.

“Ik weet van mezelf dat ik fitter moet zijn, maar voor mij is het best wel een grote stap om uit mezelf naar de sportschool te gaan”, begint Jens Boesschen Hospers, een van de Heracles FIT-deelnemers. “Heracles FIT verlaagt de drempel voor mij om gezonder en bewuster te leven.” De 22-jarige Almeloër meldde zich direct na de lancering aan voor het fitheidsprogramma van Heracles Almelo en Unibet. Zelf is hij speler van het negende elftal van Oranje Nassau, een vriendenteam. “Het is daar vaak gezellig, soms zelfs iets té gezellig. Dat helpt niet om je lichaam goed te onderhouden.”

Start
Begin september stond de eerste test van Heracles FIT op het programma: de medische scan. “We ondergingen een medische test met allerlei professionele sportapparatuur, waarbij je hele lichaam wordt uitgelezen. Dat was erg interessant, maar tegelijkertijd ook bevestigend voor mij. Ik wist al wel dat ik niet de fitste persoon ben. Op het moment dat daar allerlei data bij komt, zet dat je wel aan het denken en doen.”

Na de medische scan en het ondertekenen van een symbolisch contract volgde de eerste training, een bron van motivatie. “De trainingen worden door de technische staf van Heracles Almelo verzorgd”, vertelt Boesschen Hospers. “De aanwezigheid van bijvoorbeeld John Lammers, René Kolmschot en Brian van Loo geven je veel motivatie die je anders niet zou hebben.”

De inhoud van de trainingen varieerde per week en is zich steeds meer gaan richten op de wedstrijd tegen oud-Heracles. “We begonnen altijd met een korte uitleg over de oefeningen die we tijdens de training zouden doen. Dit bestond vaak uit loop-, pass- en afwerkoefeningen gevolgd door een partijspel. Daarbij was het zo dat de training iedere week iets intensiever werd dan de week ervoor.”

Panna
Vanavond staat de wedstrijd tegen oud-Heracles op het programma. Boesschen Hospers kijkt hier enorm naar uit. “Hendrie Krüzen staat altijd vol met gezond zelfvertrouwen op het trainingsveld. Ik ben wel benieuwd hoe dat tijdens de wedstrijd zal zijn, aangezien ik hem nooit in het echt heb zien voetballen. Daarnaast hoop ik dat Nico-Jan Hoogma ook meedoet. Ik wil wel proberen een panna te maken bij onze technisch directeur.”

Stok achter de deur
Boesschen Hospers: “Heracles FIT is een grote stok achter de deur voor mij. Ik ga nu vaker voor de laatste meters om de bal en ben gemotiveerder. Ik drink ook al enige tijd geen alcohol meer, iets dat ik voorheen wel vaak deed na een training of wedstrijd.” Daarnaast kiest hij er tegenwoordig ook vaker voor om te gaan lopen in plaats van fietsen. “Dat zijn allemaal dingen die je onbewust meeneemt in een gezond leefpatroon.”

De 22-jarige Heraclied is zeer tevreden en blij met de uitrol van Heracles FIT: “Door dit soort programma’s merk je dat Heracles Almelo veel meer is dan enkel een voetbalclub. Ze brengen veel meer voor de maatschappij. Dat zie je ook terug in de samenstelling van het elftal. Van jong tot oud, hoog- en laagopgeleid, mensen die ziek zijn geweest et cetera. Maar iedereen heeft wel dezelfde hobby en passie: voetbal. Ik vind het mooi om te zien dat Heracles Almelo hierin accelereert door te laten zien dat ze meer zijn dan alleen negentig minuten voetbal per week. Ze vinden het belangrijk dat het fysiek en mentaal goed gaat met de supporters.”

Over Heracles FIT
In onze drukke levens bewegen we steeds minder en eten we vaker ongezond. Heracles FIT brengt daar verandering in. We hebben een 12-weken programma samengesteld om te werken aan fysieke én mentale gesteldheid. Het geeft deelnemers de kans fitter te worden onder professionele begeleiding. Als slotstuk van het programma spelen zij vanavond om 20.00 uur een wedstrijd tegen oud-Heracles op Erve Asito. Het team van HeraclesFIT wordt tijdens deze wedstrijd ondersteund door clubicoon Everton Ramos da Silva.