De naam van Mateo Leš zingt momenteel misschien wel het meeste rond in Almelo en omstreken. De Kroatische verdediger beleefde afgelopen week een absolute droomweek met twee basisplaatsen, een perfect uitgevoerde ‘Jorginho-strafschop’ en zijn eerste doelpunt in een vol stadion. We spreken de verdediger die, met een grote glimlach op zijn gezicht, maar al te graag vertelt over de meest spraakmakende week van zijn carrière tot nu toe bij Heracles Almelo.

“Dit is mijn derde seizoen bij Heracles Almelo, maar afgelopen week is alles ineens in een stroomversnelling geraakt”, begint Mateo Leš. De verdediger maakte in de eerste ronde van de KNVB Beker zijn basisdebuut en mocht vervolgens ook tegen FC Eindhoven starten. “Lange tijd had ik het niet makkelijk en moest ik wachten tot ik de kans kreeg. Die kans heb ik gekregen en goed uitgepakt, waardoor het nu een stuk beter gaat.”

Basisdebuut
Vorige week dinsdag reisde Heracles Almelo af naar Kerkrade voor het bekeraffiche tegen Roda JC. De naam van Mateo Leš in combinatie met de linksback-positie was vooraf misschien wel het meest opvallende aan de basisopstelling. Het weerhield de centrale verdediger er niet van om zijn kans te grijpen. “Ondanks dat ik niet op mijn favoriete positie zou spelen, beloofde ik mijzelf om alles te geven dat ik in mij heb”, vertelt Mateo. “Daarnaast wilde ik mijn kwaliteiten laten zien aan de trainer.” Dit lukte. De 22-jarige Kroaat speelde 120 minuten en liet een positieve indruk achter.

Sprongetje
Na een lange wedstrijd volgde een zenuwslopende strafschoppenserie, met daarin een grote rol voor Mateo. “Ik had veel zelfvertrouwen over het nemen van een penalty, echter wilde ik niet een van de eerste spelers zijn die de strafschop zou nemen. Uiteindelijk was ik na Koen Bucker de zevende op de lijst om een penalty te mogen nemen.” Mateo bleef kalmpjes, voerde een bewust sprongetje uit in zijn aanloop en schoot de strafschop beheerst in de rechterhoek. “Ik nam de penalty zoals Jorginho dat ook altijd doet, met een klein sprongetje. Twee jaar geleden zag ik voor het eerst hoe hij een penalty nam met een sprongetje. Sindsdien ben ik er op gaan trainen en kan ik hem goed uitvoeren.” De verdediger legt uit waarom dit onverwachte sprongetje hem zoveel rust geeft in zijn aanloop. “Het voordeel van deze aanloop is dat je tijdens de sprong vaak al ziet waar de keeper naartoe duikt. Vervolgens kun je daarop anticiperen en de bal rustig in de andere hoek schieten.”

Doelpunt
Nog geen 70 uur na de bekerzege stond de eerstvolgende wedstrijd alweer op het programma: FC Eindhoven-thuis. Heracles Almelo speelde in een ander tactisch systeem, met wederom een basisplek voor Mateo. “Ik was blij om te horen dat ik een goede indruk had achtergelaten en nu ook weer in de basis mocht starten.” De centrale verdediger speelde een stabiele eerste helft. Om zijn basisplek uitermate te bekronen, nam hij de 2-0 voor zijn rekening. Na een hoge stuit volleerde Mateo de bal tegen de touwen. “Ik was erg blij, voor mezelf maar ook voor de supporters. Niets is mooier dan duizenden mensen tegelijkertijd zien juichen om jouw doelpunt.”

3-4-3
Veel supporters waren verrast met de opstelling van Heracles Almelo tegen FC Eindhoven. Het gebruikelijke 4-3-3-systeem werd overboord gegooid voor een 3-4-3-systeem, een variant met drie centrale verdedigers. “De dag voor de wedstrijd kregen we te horen dat we in een 3-4-3-formatie zouden spelen. Deze formatie was aangepast aan de opstelling waarin FC Eindhoven speelt.” Het systeem kon Mateo wel bekoren. “Ik vind het fijn om met drie personen als verdedigende linie te fungeren, omdat je dan meerdere aanspeelmogelijkheden voor je hebt. Je speelt de bal minder snel breed, maar kiest er eerder voor om de bal door te spelen naar het middenveld of de flanken. Tegen FC Eindhoven hadden we veel balbezit, waardoor de tactische speelstijl er goed uitkwam.”

Vaste basiswaarde
Na een week waarin veel gebeurde, werpt Mateo graag een blik in de toekomst. “In de toekomst hoop ik door te groeien tot een vaste basiswaarde. Ik hoop deze lijn door te kunnen zetten en mijn kwaliteiten vaker te laten zien. Het liefste lever ik een mooie bijdrage in de promotie, waar we vol voor gaan met zijn allen. Ik ben nu 22 jaar en wil veel minuten maken. Daarvoor ben ik hier drie jaar geleden ook gekomen.” De verdediger sluit af met de overtuigende woorden: “For now, there’s only #MissiePromotie.”