De selectie van Heracles Almelo herbergt veel spelers met ervaring over de landsgrenzen. In de nieuwe serie ‘Heraclieden over de grens’ komen (oud) spelers en (oud) stafleden aan het woord over hun soms wonderlijke avonturen in het buitenland.

In deze eerste aflevering aanvoerder Justin Hoogma over cultclub FC St. Pauli. Hij speelde er in het seizoen 2018-19 slechts vier maanden en 14 wedstrijden, maar de club maakte een onuitwisbare indruk op de huidige centrale verdediger van Heracles Almelo.

“Het eerste wat me te binnen schiet is het publiek, St. Pauli heeft een supportersschare die politiek gezien zeer links is. Daarnaast staan de vrouwen van de Reeperbahn iedere thuiswedstrijd op de tribune. Wij speelden soms zeer beroerd, maar het stadion zit er altijd vol en de stemming is altijd positief. Ik sprak ooit een lid van de harde kern en hij vertelde me dat het absoluut verboden is om de eigen spelers en het eigen team uit te fluiten. En hoe slecht het voetbal soms ook was: uitgefloten werden we nooit”, vertelt Justin Hoogma.

“Het bruine shirt en de catacomben van het stadion met een gigantisch doodshoofd waren ook heel bijzonder, net als het opkomstnummer Hells Bells van ACDC. Ze zijn maatschappelijk heel erg betrokken, zo hebben ze een skybox waar tijdens wedstrijden altijd daklozen worden ontvangen en hoorde ik over een project voor drinkwater in arme landen. De stad Hamburg kende ik natuurlijk al van vroeger toen mijn vader voor HSV speelde, maar het is geweldig om er te wonen. En een wedstrijd van St. Pauli is ook een aanrader. Vooral in het begin kwam mijn vader in zijn carrière bij stadsrivaal HSV in elk interview ter sprake, maar altijd heel positief. Ook vanuit de club St. Pauli heb ik er nooit iets negatiefs over gehoord. Ik ben maar een aantal maanden bij St. Pauli geweest, maar de club en zijn achterban hebben veel indruk gemaakt.”