Heracles Almelo speelt de zevende wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie uit tegen SC Telstar.

Facts

– Telstar en Heracles Almelo ontmoeten elkaar voor het eerst in Velsen-Zuid sinds september 2007, vijftien jaar geleden wonnen de Heraclieden met 1-2 in de KNVB-beker.

– Telstar incasseerde in 2022 al vijf tegengoals uit vrije trap-situaties in de Keuken Kampioen Divisie, meer dan iedere andere ploeg; sterker nog, in de laatste vijf kalenderjaren was er geen ploeg die meer doelpunten tegenkreeg uit een indirecte vrije trap dan Telstar (20).

– Gemiddeld vielen er in de Keuken Kampioen Divisie-duels van Heracles Almelo dit seizoen meer doelpunten dan in die van iedere andere ploeg (4,3), terwijl Heracles één van de drie ploegen is die in elk van de competitieduels dit seizoen minstens drie treffers zag vallen.

– Alleen Bryan Limbombe (19) noteerde dit Keuken Kampioen Divisie-seizoen meer succesvolle dribbels dan Koen Blommesteijn (18) en Anas Ouahim (18).

– Dit Keuken Kampioen Divisie-seizoen zette geen speler meer dribbels in in het vijandelijke strafschopgebied dan Heracles-middenvelder Anas Ouahim (7).

Historische wedstrijden

De eerste ontmoetingen tussen beide ploegen waren wedstrijden in de Eredivisie. Heracles was in 1965 twee keer keer te gast in Velsen. De editie van 14 februari eindigde in 0-1 dankzij Hennie van Nee. Op 31 oktober werd het 0-2 door de treffers van Bob Westra en Koos Knoef.

Heracles degradeerde in 1966 en Telstar volgde in 1978. Vanaf dat moment was de Eerste Divisie het strijdtoneel. Dit zou, met een onderbreking in het seizoen 1985-1986, zo blijven tot 2005. De reeks werd in Velsen geopend met een duel op 6 mei 1979. Telstar won met 1-0 door een treffer van Floor Buma.

Beide ploegen zijn in de loop van de jaren redelijk aan elkaar gewaagd geweest. Op 31 oktober 1987 ging het echter goed mis. Telstar won met 5-1 dankzij de treffers van Frans Jansen (2x), Stanley MacDonald, Peter van der Zwaan en Jerry de Jong. Bert-Jan Heupers nam de Almelose treffers voor zijn rekening. Ruim een jaar later, op 26 november 1988, waren de rollen omgedraaid: 1-5. Folkert Velten scoorde vier keer en ook Marcel Elberse wist het net te vinden. Telstar haalde op 20 november 1993 nog een keer uit. De 5-0 kwam tot stand door de doelpunten van Ronald Hoop (2x), Sander Oostrom (2x) en Walter Smak.

Heracles Almelo ging op 21 oktober 2000 met 2-1 onderuit. Marnix Smit opende in de 35ste minuut de score en na ruim een uur spelen kwam Telstar langszij door een treffer van Sander Oostrom. De beslissing viel drie minuten voor tijd door een doelpunt van Germaine Levant. De editie van 22 september 2001 eindigde in 1-2. Mark van Losser opende in de vierde minuut de score en gelijkmaker van Arvid Smit viel amper een minuut later. Roy Stroeve besliste het duel twee minuten voor tijd vanaf de strafschopstip.

SC Telstar – Heracles Almelo stond in 2003 twee keer op het programma. Het duel van 4 maart werd met 1-2 gewonnen. Marchanno Schultz zette de gastheren op voorsprong maar Rachid Tibari wist daarna twee keer het doel te treffen. De editie van 5 september ging met 2-1 verloren. Andwele Slory scoorde twee keer namens de thuisclub. Yuri Rose nam de Almelose treffer voor zijn rekening.

Het laatste duel dateert van 23 januari 2005. Telstar kwam op 2-0 dankzij Johan Pater en Leon Kantelberg. Heracles Almelo kwam in de laatste tien minuten sterk terug dankzij de treffers van Thijs Sluijter en Kwame Quansah: 2-2.