Heracles Almelo speelt in de vijfde ronde van de Keuken Kampioen Divisie uit tegen Jong Ajax. Het wordt de eerste keer dat de ploegen elkaar treffen in competitieverband.

Heracles Almelo was tweeëntwintig keer te gast bij de hoofdmacht van Ajax. Alleen op 11 oktober 1964 werd er gewonnen. De 1-4 kwam tot stand dankzij de treffers van Issy Greving (2x), Hennie van Nee en Herman Morsink. Peet Petersen scoorde namens de thuisclub. In het tijdperk 2005-2022 werd nog vier keer een gelijkspel behaald in de Johan Cruijff Arena.

Jong Ajax speelt sinds het seizoen 2013-2014 in de Eerste Divisie. In 2017 eindigde de ploeg als tweede en het jaar daarop werd het kampioenschap gevierd. Promotie naar de Eredivisie was en is nog steeds niet toegestaan voor tweede elftallen. Nummer twee Fortuna Sittard promoveerde dat seizoen. In 2020 legde Jong Ajax beslag op de vierde plaats.

Heracles Almelo trof Jong Ajax een keer in een oefenwedstrijd. Op 15 juli 2018 werd het in Almelo 3-1 dankzij de treffers van Joey Konings (2x) en Adrian Dalmau. Kaj Sierhuis trof doel namens de Amsterdammers.

Navajo Bakboord speelde voor zijn komst naar Almelo voor Jong Ajax. Van 2017 tot 2019 kwam hij 24 keer in actie. Andere spelers die eerst bij Jong Ajax speelden en later bij Heracles Almelo waren Vincent Vermeij, Teun Bijleveld en de al eerder genoemde Kaj Sierhuis. Geoffrey Castillion en Lerin Duarte bewandelden de omgekeerde weg.