Donderdag stond er weer een dubbele training op het programma in Billerbeck. De Heraclieden trainen zowel ’s morgens als ’s middags op het trainingscomplex van DJK-VfL Billerbeck. Tussen de trainingen door sprak Sven Sonnenberg, onder het genot van een kop koffie, over zijn ervaringen van het trainingskamp in de Duitse stad.

‘Het is zwaar, maar er heerst een goede sfeer’, zegt Sonnenberg. ‘Het is ook normaal dat eerste weken van het seizoen zwaar zijn, dus ik kijk er niet van op. Ik vind het juist belangrijk dat we zo’n trainingskamp doen, want het is de basis van het nieuwe seizoen. En ik vind het leuk ook, want als groep groei je alleen maar dichter naar elkaar toe.’

Naast de trainingen is er ook tijd voor ontspanning. Zo bracht de selectie gisteren (woensdagmiddag) een bezoek aan het openbare zwembad in Billerbeck en genoten de spelers en staf van een barbecue in de avond. Ook tussen de trainingen door is ontspanning belangrijk. ‘We spelen vaak UNO met bepaalde straffen. Samen met een aantal jongens vind ik dat leuk om te doen en natuurlijk is het ook grappig als iemand verliest, omdat de verliezer een straf moet uitvoeren. Mijn ergste straf deze week? Ik moest een aap nadoen in het hotel.’

Voor de 25e keer reisde de selectie van Heracles Almelo af naar Billerbeck voor het zomerse trainingskamp, maar deze editie is de eerste keer voor de Duitse verdediger. Hij is onder de indruk van de faciliteiten. ‘Het hotel is zeker goed, ook de kamers zijn top. Het eten is goed geregeld en de trainingsvelden zijn fijn om op te voetballen. Eigenlijk ben ik alleen maar positief over dit trainingskamp.’

In Billerbeck richten de AlmeloĆ«rs zich op na een desastreus verlopen seizoen in de Eredivisie. ‘Vorig seizoen was zwaar voor iedereen. Als een club na 17 jaar degradeert, is dat enorm pijnlijk. We hebben ook wel tijd nodig gehad om dat te verwerken.’ Toch kijkt Sonneberg vol goede moed naar het nieuwe seizoen. ‘Het vorige seizoen is nu afgesloten. We moeten vooruit kijken. Het is nu een nieuw seizoen en iedereen gaat echt volle bak. De sfeer is goed en iedereen wil beter worden. Door de komst van een nieuwe trainer zijn er ook nieuwe kansen voor iedereen, dus alle spelers willen zichzelf laten zien. Er is ook veel concurrentie, maar concurrentie maakt iedere voetballer beter. Mijn doel is in ieder duidelijk: ik wil basisspeler zijn en de ploeg verder helpen’, aldus Sonnenberg.

Woensdagavond had de selectie de jaarlijkse barbecue op trainingskamp. Op deze ontspannen avond werd ook de lange traditie voortgezet: nieuwe selectiespelers die een liedje moeten zingen. Dit jaar waren Anas Ouahim, Emil Hansson, Sem Scheperman, Chiel Olde Keizer, Timo Jansink, Michel Driezen, Yaid Marhoum en Gijs Besselink aan de beurt. ‘Alle jongens die gisteren gezongen hebben, hebben het goed gedaan. Mooie optredens’, lachte Sven Sonnenberg.