Heracles Almelo speelt in de zesentwintigste ronde van de Eredivisie tegen Vitesse. De balans is tot nu toe drie keer winst, vijf keer verlies en acht keer gelijk.

Heracles Almelo – Vitesse was lange tijd een affiche in de Eerste Divisie. De eerste wedstrijd op het hoogste niveau dateert van 30 december 2005. Gertjan Tamerus (2x) en Sota Hirayama beslisten het duel, dat in de sneeuw werd gespeeld, al in de eerste helft. Het doelpunt van Fred Benson in de tweede helft was er een voor de statistieken.

Het duel van 31 december 2006 kende een eindstand van 2-2. Ragnar Klavan en Everton Ramos da Silva scoorden voor Heracles Almelo. Danko Lazovic en Fred Benson verzorgden de Arnhemse productie. Op 20 oktober 2007 stond na negentig minuten dezelfde stand op het bord. De score werd geopend door Everton Ramos da Silva. Vitesse boog in de tweede helft de achterstand om in een voorsprong door de treffers van Anders Due en Civard Sprockel. Vlak voor tijd redde Rob Maas een punt door een strafschop te benutten.

De wedstrijd van 8 november 2008 eindigde in 0-0. Ricky van Wolfswinkel miste vlak na de rust voor een open doel en een inzet van Lukas Bajer werd door Claudemir van de doellijn gehaald. Het duel van 23 januari 2010 eindigde in een zege voor Vitesse. Onur Kaya drukte een grote stempel op de wedstrijd door diep in de tweede helft twee keer te scoren. Het slotoffensief van Heracles Almelo leverde slechts een treffer van Sebastiaan Steur op.

Grootste zege

Heracles Almelo liet op 26 februari 2011 geen spaan heel van de bezoekers. Mark Looms kon vlak voor de rust profiteren van een misverstand tussen Slobodan Rajkovic en Eloy Room waarbij de bal uiteindelijk via de handen van Room in het doel zou gaan. Na de rust liep Heracles Almelo uit naar 6-1. De oogst was een stift van Everton Ramos da Silva, een schot van Mark-Jan Fledderus, twee benutte strafschoppen van Willie Overtoom en een eigen doelpunt van Guram Kashia. De verdediger van Vitesse zou in de slotminuut nog de spreekwoordelijke eer redden.

De editie van 17 december 2011 leverde een groot veldoverwicht voor Heracles Almelo op maar het was Vitesse dat met de winst vandoor ging. Tien minuten voor tijd viel de enige treffer door een kopbal van Guram Kashia. In blessuretijd viel nog bijna de gelijkmaker maar het schot van Tim Breukers belandde op de lat.

Acht doelpunten

Het duel van 23 februari 2013 leverde acht treffers op. Het was een open wedstrijd waarin de gasten zeer effectief met de geboden kansen omsprongen. Wilfried Bony scoorde drie keer en ook Marco van Ginkel had met zijn twee treffers een aandeel in de zege. De Almelose doelpunten werden gescoord door Lerin Duarte, Geoffrey Castillion en Ninos Gouriye. Heracles Almelo moest het duel met tien man uitspelen omdat Thomas Bruns in de slotfase zijn tweede gele kaart had ontvangen.

Vitesse kwam in 2013 nog een keer op bezoek in Almelo. De bezoekers stonden bij de rust op 0-2 dankzij de treffers van Patrick van Aanholt en Lucas Piazon. Heracles Almelo kwam na de rust sterk terug en Bryan Linssen zou beide doelpunten voor zijn rekening nemen. De Arnhemse formatie leek op 7 maart 2015 met de winst er vandoor te gaan dankzij een doelpunt van Bertrand Traoré. De gelijkmaker van Heracles Almelo viel vier minuten in blessuretijd en kwam van de voet van Denni Avdic. Het duel van 13 december 2015 eindigde eveneens in 1-1. Oussama Tannane opende halverwege de tweede helft de score. Milot Rashica tekende tien minuten voor tijd voor de gelijkmaker.

Twee keer rood

Vitesse kwam in 2017 twee keer naar Almelo. De editie van 5 april werd door de bezoekers gewonnen. Navarone Foor werd vlak voor de rust de matchwinner en in de tweede helft mikte Reuven Niemeijer op de paal. Heracles Almelo en Vitesse moesten het duel met tien uitspelen na de rode kaarten voor Robin Pröpper en Kevin Diks. De wedstrijd van 15 oktober eindigde in 1-1. Heracles Almelo kwam diep in de tweede helft op voorsprong dankzij Kristoffer Peterson. Bryan Linssen tekende drie minuten voor tijd voor de gelijkmaker.

Het volgende duel vond plaats op 16 maart 2019. Heracles Almelo kwam na vijf minuten op voorsprong via Adrian Dalmau maar twee minuten later was het 1-1 dankzij Navarone Foor. Dalmau scoorde in de 26ste minuut zijn tweede treffer en het pleit leek beslecht toen de bezoekers met tien man verder moesten na de tweede gele kaart voor Max Clark. Vitesse kwam toch langszij door een benutte strafschop van Matus Bero. Dario van den Buijs wist na ruim een uur spelen het winnende doelpunt te scoren: 3-2.

Heracles Almelo en Vitesse stonden in 2019 nog een keer tegenover elkaar. Op 24 augustus was de eindstand 1-1. Bryan Linssen opende halverwege de tweede helft de score namens de bezoekers. Het Almelose doelpunt viel tien minuten voor tijd en kwam voor rekening van Cyriel Dessers. De editie van 9 januari 2021 vond vanwege corona plaats zonder publiek. Vitesse pakte de winst dankzij twee doelpunten van Matus Bero.