Heracles Almelo speelt in de vijfentwintigste ronde van de Eredivisie uit tegen PSV. Deze wedstrijd werd tot nu toe twintig keer gespeeld. De oogst is een keer winst, twee keer gelijk en zeventien keer verlies.

Jaren zestig en tachtig

Het eerste duel sinds de invoering van het betaalde voetbal dateert van 2 december 1962. De eindstand was 2-2. Twee keer was er de voorsprong door de treffers van Herman van Dalen en Bert Theunissen. Jan Louwers en Roel Wiersma namen de gelijkmakers voor hun rekening.

De volgende editie werd gespeeld op 27 oktober 1963 en werd door PSV met 3-2 gewonnen. De thuisclub kwam op 3-0 dankzij de doelpunten van Pierre Kerkhoffs, Toni Alleman en Bert Theunissen. Herman Morsink scoorde daarna nog twee treffers voor Heracles. Op 1 november 1964 gingen de punten mee naar Almelo dankzij een benutte strafschop van Gerrit Pesman.

De laatste wedstrijd in deze periode werd gespeeld op 9 april 1966 en eindigde in 5-1. Herman Morsink opende nog wel de score maar de thuisclub kwam na de rust op toeren en drukte dat uit in doelpunten van Daan Schrijvers, Horst Nussbaum, Willy van der Kuijlen, Eddy Koens en Fons van Wissen

Het zou daarna ruim twintig jaar duren voordat Heracles Almelo weer zijn opwachting zou maken in het Philips Stadion. PSV won op 27 april 1986 vrij eenvoudig met 5-0. Ruud Gullit nam drie treffers voor zijn rekening en de andere doelpunten werden gescoord door Halvar Thoresen en Michel Valke.

PSV baas in eigen huis

Heracles Almelo moest opnieuw bijna twintig jaar wachten voor een duel tegen PSV. De formatie kwam op 11 februari 2006 goed voor de dag en Sota Hirayama liet een enorme kans liggen. Een dure misser bleek later. PSV sloeg in de slotfase toe door een vrije trap van Jefferson Farfan.

Heracles Almelo bleef later dat jaar, op 15 december, vijfentwintig minuten lang overeind. Daarna ging het mis. Eddy Bosnar veroorzaakte een strafschop en moest met rood van het veld. Timmy Simons faalde niet vanaf elf meter en in de tweede helft kon de thuisclub nog scoren via Philip Cocu en Patrick Kluivert.

Op 6 april 2008 ging Heracles Almelo brutaal van start en een treffer van Gonzalo Garcia-Garcia werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel. De eerste mogelijkheid voor PSV, een afstandsschot van Timmy Simons, leverde meteen een doelpunt op. In de slotfase bepaalde Jefferson Farfan de eindstand op 2-0.

De editie van 22 november 2008 was er een om snel te vergeten. Heracles Almelo raakte in het tweede deel van de eerste helft het spoor volledig bijster. PSV sloeg hard toe door de treffers van Maza, Ibrahim Afellay, Danko Lazovic en Balazs Dzsudzsak: 4-0. De tweede helft was hierdoor een formaliteit. Exact een jaar later werd het eveneens 4-0. Ibrahim Afellay, Balazs Dzsudzsak, Ola Toivonen en Jagos Vukovic namen de doelpunten voor hun rekening in een duel waarin Martin Pieckenhagen een rode kaart kreeg.

Spaarzame treffers Heracles

Het duel van 4 december 2010 leverde een bittere 5-2 op. De rake kopbal van Everton Ramos da Silva in de 27ste minuut betekende het eerste doelpunt sinds 1966. PSV voerde daarna de druk op en kwam op voorsprong door de treffers van Balazs Dzsudzsak en Ola Toivonen. De gelijkmaker van Everton Ramos da Silva in de 62ste minuut gaf de ploeg nieuw elan. Tien minuten later moest Peter Reekers met zijn tweede gele kaart van het veld en dat was het breekpunt in de wedstrijd. PSV zou in de laatste zestien minuten de numerieke meerderheid koelbloedig uitspelen. Ola Toivonen, Ibrahim Afellay en Marcus Berg wisten het net te vinden.

Jeremain Lens zou de editie van 6 november 2011 naar zijn hand zetten. Heracles Almelo begon nog wel goed en nam in de dertiende minuut een voorsprong door een rake kopbal van Antoine van der Linden. Na de rust bereidde Lens eerst de gelijkmaker van Ola Toivonen voor en tekende vervolgens met een hattrick voor de eindstand van 4-1.

PSV won de wedstrijd van 3 november 2012, met ruime cijfers. De 4-0 kwam tot stand door de treffers van Dries Mertens, Luciano Narsingh, Kevin Strootman en Tim Matavz. Heracles Almelo moest ook dit duel met tien man uitspelen omdat Kwame Quansah een kwartier voor tijd zijn tweede gele kaart ontving.

Heracles Almelo leek op 14 februari 2014 op voorsprong te komen maar het doelpunt van Mark Uth in de vierde minuut werd afgekeurd wegens buitenspel. PSV wist in de aansluitende tegenaanval wel te scoren dankzij Memphis Depay. Heracles Almelo kwam vlak voor de rust langszij dankzij een fraaie krul van Bryan Linssen. PSV greep halverwege de tweede helft de winst dankzij een rake kopbal van Bryan Ruiz.

PSV had in de twee daaropvolgende duels weinig te stellen met Heracles Almelo. Het duel van 10 mei 2015 eindigde in 2-0 door de treffers van Memphis Depay en Jetro Willems. Op 20 februari 2016 stond dezelfde eindstand op het bord. Davy Pröpper opende na drie minuten de score en vlak voor de rust benutte Gaston Pereiro een strafschop.

De reeks afgebroken

Heracles Almelo wist op 15 oktober 2016 de ellenlange reeks af te breken met een gelijkspel. PSV was na zestien minuten dichtbij een treffer maar de kopbal van Luuk de Jong belandde op de paal. Samuel Armenteros opende in de 39ste minuut de score met een mooie stift maar twee minuten later scoorde Gaston Pereiro de gelijkmaker vanuit de rebound. De thuisclub voerde in de tweede helft de druk op maar Heracles Almelo hield stand.

PSV boekte op 22 oktober 2017 weer een zege. Hirving Lozano brak na achttien minuten de score open en diep in de tweede helft zou Marco van Ginkel nog twee keer scoren. De 3-0 kwam uit een strafschop en bij die gelegenheid moest Robin Pröpper met rood van het veld.

Heracles Almelo kende op 15 mei 2019 een fantastische start door een treffer van Joey Konings in de eerste minuut. PSV kwam langszij door een eigen doelpunt van Wout Droste en in de tweede helft bepaalden Nick Viergever en Donyell Malen de eindstand op 3-1.

PSV – Heracles Almelo kwam in het seizoen 2019/2020 te vervallen vanwege de coronacrisis. De draad werd op 4 april 2021 weer opgepakt maar dan wel voor lege tribunes. PSV stond na ruim twintig minuten op 2-0 dankzij Donyell Malen en Denzel Dumfries. Mohamed Ihattaren scoorde in de blessuretijd nog een derde treffer.