Heracles Almelo speelt in de drieëntwintigste ronde een uitwedstrijd tegen AZ. De oogst van de zeventien voorgaande duels op het hoogste niveau is schamel. Een gelijkspel en zestien nederlagen.

Het gelijkspel kwam tot stand op 5 november 2005. AZ nam een voorsprong van 2-0 door de treffers van Tarik Sektioui en Shota Arveladze. Denis Calincov scoorde de aansluitingstreffer en in blessuretijd kopte Martin Pieckenhagen de 2-2 achter zijn collega Henk Timmer.

AZ baas in eigen huis

AZ wist alle andere wedstrijden in Alkmaar te winnen. Het eerste duel dateert van 26 oktober 1985. De eindstand was 2-0 door de treffers van David Loggie en Sigi Lens. De editie van 11 november 2006 eindigde in 5-0. Een numerieke meerderheid op 30 december 2007 voor een groot deel van de wedstrijd bood eveneens geen soelaas: 1-0.

De thuisclub boekte op 8 december 2008 een zakelijke 2-0 en op 27 maart 2010 werd het 3-2. Jeremain Lens scoorde alle doelpunten voor AZ. Darl Douglas en Samuel Armenteros namen de Almelose treffers voor hun rekening. Heracles Almelo ging in 2010 nog een keer op bezoek in Alkmaar. Heracles Almelo leek een 1-1 uit het vuur te slepen door de treffers van Willie Overtoom en Kolbeinn Sigthorsson. Twee minuten voor tijd scoorde Jonathas de winnende treffer uit een scrimmage.

De editie van 3 maart 2012 eindigde in 3-1. De thuisclub liep in de eerste vijftig minuten zonder problemen uit naar 3-0 dankzij de doelpunten van Simon Poulsen, Jozy Altidore en Adam Maher. Heracles Almelo kreeg uitzicht op een beter resultaat na een rode kaart voor Nick Viergever en een benutte strafschop van Willie Overtoom. Het vervolg bleef uit.

Heracles Almelo ging in 2012 nog een keer op bezoek in Alkmaar. Op 19 augustus werd het 3-1. Jozy Altidore (2x) en Maarten Martens scoorden namens AZ. Samuel Armenteros scoorde het Almelose doelpunt. De editie van 8 maart 2014 leverde voor AZ geen problemen op. Het werd 4-0 door de treffers van Aron Johannsson (2x), Mattias Johansson en Viktor Elm. Heracles Almelo moest een groot deel van het duel met tien man spelen vanwege een rode kaart voor Milano Koenders.

AZ wist in 2015 twee keer met 3-1 te winnen. Op 1 februari namen Aron Johannsson, Steven Berghuis en Markus Henriksen de Alkmaarse treffers voor hun rekening. Brahim Darri scoorde het Almelose doelpunt. Op 26 september scoorden Markus Henriksen, Jeffrey Gouweleeuw en Muamar Tankovic namens de thuisclub. Jaroslav Navratil trof doel namens Heracles Almelo.

Heracles Almelo wist op 27 november 2016 wederom geen potten te breken. De eindstand was deze keer 5-1. Robert Mühren (2x), Wout Weghorst, Dabney dos Santos en Alireza Jahanbakhsh scoorden namens de thuisclub. Wout Weghorst miste daarnaast nog een strafschop. Samuel Armenteros redde de spreekwoordelijke eer door juist een penalty te verzilveren.

De editie van 9 december 2017 ging eveneens met ruime cijfers verloren. In de eerste helft werd niet gescoord maar een eigen doelpunt van Bram Castro in de 55ste minuut hielp de thuisclub in het zadel. Guus Til, Alireza Jahanbakhsh, Wout Weghorst en Jonas Svensson bouwden de score in het laatste kwartier uit naar 5-0.

Uitwijken naar Den Haag

AZ nam op 23 april 2019 al na acht minuten een voorsprong door een afstandsschot van Calvin Stengs. Brandley Kuwas scoorde op slag van rust de 1-1. De beslissing viel halverwege de tweede helft. Albert Gudmundsson schoot eerst op de paal maar kon in de rebound alsnog scoren. Lerin Duarte was nog dichtbij de 2-2 . De paal fungeerde hier als spelbreker.

AZ – Heracles Almelo stond in 2019 nog een keer op de rol. Plaats van handeling was deze keer Den Haag omdat het stadion in Alkmaar niet gebruikt kon worden. Janis Blaswich was op 29 september een sta-in-de-weg voor AZ. De doelman had een aantal fraaie reddingen in huis al moest hij vlak voor de rust paal en lat bedanken bij een voorzet van Jonas Svensson. Heracles Almelo ging na de rust alsnog onderuit. Teun Koopmeiners benutte een penalty en in de slotfase bepaalde Calvin Stengs de eindstand op 2-0.

De meest recente editie werd weer in Alkmaar gespeeld maar wel zonder publiek vanwege corona. AZ boekte op 15 mei 2021 een ruime zege. Myron Boadu opende vlak voor de rust de score. In de tweede helft werd de score verder opgevoerd dankzij Jesper Karlsson (2x) en wederom Myron Boadu. Owen Wijndal bepaalde in de slotfase de eindstand op 5-0.