Heracles Almelo heeft in samenwerking met zeven bibliotheken uit de regio het leesproject Scoor een Boek! gestart. Afgelopen maandag was de aftrap van het project dat het doel heeft om leerlingen uit de groepen vijf en zes verspreid over de provincie Overijssel te stimuleren om met plezier te lezen. In totaal doen er ruim 2000 leerlingen mee aan Scoor een Boek!.

Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis van zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Met Scoor een Boek! willen Heracles en de aangesloten bibliotheken leerlingen bewust maken van lezen. In de komende negen weken gaan de leerlingen uit de groepen vijf en zes van in totaal 61 basisscholen verspreidt over zeven gemeentes in de provincie Overijssel zo veel mogelijk boeken lezen in de klas. De leerlingen worden via videoboodschappen aangemoedigd door voetballers van Heracles Almelo. Dit jaar is spits Kaj Sierhuis hét boegbeeld van Scoor een Boek!. Wekelijks ontvangen de scholen nieuwe filmpjes, waarin Sierhuis samen met Sierra de deelnemers uitdaagt met een sportieve en creatieve uitdaging voor thuis en in de klas.

Warming-up, wedstrijd, rust en fluitsignaal

Het leesproject is opgebouwd als een voetbalwedstrijd, met een warming-up, wedstrijd, rust en een fluitsignaal. In verband met de coronamaatregelen komt dit jaar de uitleg door de bibliotheek online in de klas voor de warming-up, versterkt door een videoboodschap van Heracles Almelo-spits Kaj Sierhuis. De klas krijgt een krat met allerlei leesboeken om de leesuitdaging aan te gaan. De leerkracht krijgt tips en leuke materialen om er in de klas actief mee aan de slag te gaan. Daarnaast gaan leerlingen met elkaar in gesprek over de gelezen boeken en geven elkaar tips. Elke klas krijgt een scoreposter waar de gelezen boeken op worden bijgehouden.

De week van 14 maart is een rustweek en bepalen Heracles Almelo en de bibliotheken de tussenstand. Na negen weken lezen klinkt het fluitsignaal. Hoe de feestelijke afsluiting gaat verlopen is op dit moment nog niet bekend. Tijdens het fluitsignaal wordt ook per gemeente de eindscore bekendgemaakt.

Thuiseditie

Naast het scoren in de klas, kunnen ook hele gezinnen meedoen met Scoor een Boek!. Digitaal, via Scoorthuis.nl, met allerlei leuke opdrachten en spelvormen. De thuiseditie start vanaf 14 maart, in de rustweek voor de scholen. Het gezin kan zowel voor de klas als met elkaar voor de punten spelen.

Geschiedenis Scoor een Boek!

Scoor een Boek! is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie CV. Met het project geven zij aan dat, naast sporten en spelen, lezen erg belangrijk is. Een goede taalbeheersing is namelijk de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.