Frank Wormuth verlaat Heracles Almelo aan het einde van dit seizoen. De 61-jarige hoofdtrainer heeft bij de club aangegeven graag een andere uitdaging aan te willen gaan. Medio 2018 werd de in Berlijn geboren Duitser aangesteld voor twee seizoenen als nieuwe hoofdtrainer van de Almeloërs, nadat hij ruim tien jaar lang verantwoordelijk was voor de opleiding van trainers bij de Deutscher Fussball-Bund. Tussentijds werd de optie gelicht voor een volgend seizoen en afgelopen zomer verlengde Wormuth zijn contract bij Heracles Almelo met nog een jaar. Nu is voor hem het moment gekomen om op zoek te gaan naar een volgende stap.

Technisch directeur Tim Gilissen geeft aan: “We hebben in november al een keer met elkaar gezeten. Wij hebben van onze kant uitgesproken dat we graag naar de toekomst wilden kijken, dat we positief naar de samenwerking keken en die graag wilden continueren. Frank gaf aan zich eerst op de sportieve prestaties te willen richten. In december hebben we opnieuw gesproken en Frank heeft zijn tijd bij de kerstboom daarvoor benut.”

Frank Wormuth: “Elk verhaal heeft een oorsprong. Ik moet hierbij terugdenken aan mijn tijd bij de DFB. Toen zat ik ook in een soortgelijke situatie. Ik stelde mezelf de vraag of ik dit tot het einde van mijn carrière zou willen blijven doen. Dat wilde ik niet, er moest weer iets veranderen. Toen ontstond de kans om bij Heracles Almelo aan de slag te gaan. Een keuze waar ik absoluut geen spijt van heb.” Over de samenwerking binnen de club is de Duitse hoofdtrainer erg te spreken. “Heracles Almelo is een fantastische club. De samenwerking met Tim Gilissen, Rob Toussaint, de overige staf en alle spelers is goed. Eigenlijk dus typisch comfortzone. Nu ben ik opnieuw op het punt en de leeftijd terechtgekomen dat ik mezelf weer afvraag of ik nog een stap kan maken. Ik zie mezelf als entwickler. Ik ontwikkel samen met de staf voetbalspelers, mensen, maar ook mijzelf. Omdat mijn contract afloopt, heb ik tijdens de feestdagen goed nagedacht over mijn keuze. Die was moeilijk, omdat ik goede dingen ga verlaten. Maar ik kan nu nog een keer een andere uitdaging aangaan, dus sla ik een andere weg in.”

Gilissen geeft aan: “Aan de ene kant betreuren we het besluit, aan de andere kant respecteren we die ook. We werken op een goede manier samen en dat hadden we bij wijze van spreken nog vijf jaar kunnen doen. Frank heeft in de afgelopen drieënhalf jaar met verschillende selecties bewezen een goede trainer te zijn. Dan kijk ik naar de resultaten die zijn geboekt, maar ook naar spelers die zich hebben ontwikkeld en nu weer ergens anders in Europa actief zijn. Het vraagstuk of wij met Frank door zouden willen was in die zin niet zo moeilijk. Als je een goede trainer hebt, dan wil je die graag behouden.”

Desondanks vindt Gilissen de gang van zaken een natuurlijk proces: “Op het moment dat een deur dicht gaat, gaat er ook ergens anders weer een deur open. In het verleden zijn er hier wel vaker mensen vertrokken in verschillende belangrijke functies. De geschiedenis leert ons dat dat weer nieuwe kansen biedt voor anderen om zich daarin te laten zien. Dat maakt ook wel weer nieuwsgierig. De uitdaging ligt er, vooral voor mij, om dat weer op een goede manier in te gaan vullen en een goede samenwerking te vinden.”

Heracles Almelo stond tot aan de huidige winterstop 112 Eredivisieduels onder leiding van Wormuth. Daarvan wist de club 42 duels te winnen en speelde het 20 keer gelijk. De Duitser behaalde daarin een puntengemiddelde van 1,30 per wedstrijd. Het sportieve hoogtepunt was in Wormuths eerste seizoen, 2018-2019, waar Heracles Almelo op een zevende plek eindigde en play-offs voor Europees voetbal werden behaald. In het seizoen 2018-2019 stond het elftal van Wormuth op een achtste plek voordat het werd afgebroken vanwege coronamaatregelen. Vorig seizoen werd afgesloten op een negende plek.

Gilissen heeft geen enkele twijfel dat Wormuth er ook dit seizoen tot aan het eind toe alles aan doet om zo hoog mogelijk te eindigen. “Na drie seizoenen intensieve samenwerking ken ik hem. Hij is hier ‘s ochtends altijd als eerste en gaat ‘s avonds als laatste weg. Hij is eerzuchtig genoeg om dit op een goede manier af te sluiten en de resultaten die we graag willen te realiseren.” De woorden van Wormuth beamen dat: “Het belangrijkste voor mij is om een plek op de ranglijst te behalen die we normaal gesproken ook verdienen. Natuurlijk moeten we het eerst hebben over handhaving in de Eredivisie. Logisch, daar moeten we eerlijk in zijn. Maar de ploeg is goed genoeg om in de Eredivisie te blijven. Dan moeten we in de slotfase maar zien of we opnieuw een soortgelijke plek als de afgelopen jaren kunnen bemachtigen op de ranglijst.”

Heracles TV sprak met Frank Wormuth en Tim Gilissen, bekijk het interview hieronder.