Oud-Heraclied Flip Stapper (76) is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden. In de jaren zestig verdedigde Stapper drie seizoenen lang het shirt van Heracles Almelo. In 1966 bezorgde hij de club de eerste derbywinst. Hij vertolkte op 21-jarige leeftijd de hoofdrol door met een doelpunt en een assist bij te dragen aan de 2-0 overwinning van Heracles op FC Twente. 

Stapper speelde 21 wedstrijden voor Heracles. In 1968 vertrok de middenvelder naar FC Twente, waar hij zes wedstrijden in actie kwam. Daarna vervolgde Stapper zijn carrière bij AZ. In 1974 zette hij een punt achter zijn voetballoopbaan.

Heracles Almelo wenst de nabestaanden van Stapper veel sterkte met het verlies.

Onderstaand artikel werd in februari van dit jaar gepubliceerd in een mini magazine, ontwikkeld in aanloop naar de wedstrijd Heracles Almelo – FC Twente.


Flip Stapper bracht Almelo de eerste derbywinst – en de eerste popconcerten

Een Man of the Match kozen ze destijds nog niet, maar als ze dat wel hadden gedaan was het ongetwijfeld Flip Stapper geworden. De 21-jarige middenvelder had met een assist en een goal immers een groot aandeel in de 2-0 overwinning van Heracles in de derby op 6 maart 1966 in Almelo. Hij speelde sowieso een puike wedstrijd. ‘Het actieve binnentrio Drost-Veen-Stapper, van wie vooral de laatste weer tot een uitstekende prestatie kwam, maakte het Ter Beek c.s herhaaldelijk zeer moeilijk,’ schreef verslaggever (en latere Twente-manager) Ton van Dalen in de Twentsche Courant. 

Het was de tweede derby tussen de clubs. De eerste had op 5 september 1965 plaatsgevonden in Enschede. Twente, dat jaar voortgekomen uit de fusie van Sportclub Enschede en Enschedese Boys, won met 4-1, nadat Chris Hartjes de Almeloërs nog wel op voorsprong had gezet.

Op alle fronten afgetroefd 

Een half jaar later waren de rollen omgekeerd. Tienduizend toeschouwers aan de Bornsestraat zagen hoe nummer zestien én hekkensluiter Heracles nummer acht Twente binnen vijf minuten op de knieën kreeg. Dat gebeurde vlak na rust. 

Het Dagblad v/h Oosten: ‘Na zeven minuten in de tweede helft kopte Morsink de bal uit een door uitblinker Stapper genomen vrije trap hard langs doelman Warringa. Luttele minuten later bevestigde Stapper zijn goede vorm door een fout van de Enschedese spil Ter Beek genadeloos af te straffen.’ 

Ondanks het verschil op de ranglijst was die voorsprong niet verrassend, want Heracles was de hele eerste helft al de betere ploeg geweest. Op alle fronten, zowel technisch als qua inzet, troefde Heracles Twente af, zo luidde de conclusie in de kranten. 

Door de overwinning in de derby verliet Heracles voor even de laatste plek op de ranglijst. Maar in de slotfase van de competitie ging het toch nog mis, waarna de ploeg een stap terug moest doen. 

Van Morrison in De Kei 

De geboren Amsterdammer Stapper bleef nog twee jaar in Almelose dienst. Hij maakte niet alleen naam in het veld, maar ook daarbuiten. Hij was een echte gangmaker. En hij was een kind van zijn tijd. Hij had ook contacten in de muziekwereld. Zo kwam hij op het idee om beatbands naar Almelo te halen om op te treden in De Kei, nu restaurant International. 

Het waren niet de minsten die hij wist te strikken. Zo trad in maart 1967 Van Morisson hier op, begeleid door Cuby & the Blizzards (met toetsenist Herman Brood). Hij betrok er ook wat spelers bij, Arend Steunenberg zat wel eens achter de kassa. Maar dat werd de club op zeker moment te gortig, het weekend was per slot van rekening voor de voetbal.