Komend weekend staan alle wedstrijden in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie in het teken van een bredere LHBTI+ acceptatie. Alle clubs maken zich sterk voor de boodschap dat iedereen welkom is, zichzelf moet kunnen zijn en dat niemand uitgesloten mag worden.

In het weekend van 15, 16 en 17 oktober – het weekend na International Coming Out Day – dragen alle clubs in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Pure Energie Eredivisie Vrouwen, Eredivisie Zaalvoetbal mannen en vrouwen daarom OneLove aanvoerdersbanden, wapperen er speciale cornervlaggen en zijn er speciale speldjes en tenues zichtbaar.

De aanvoerders van alle teams spelen met een speciale ‘#OneLove’ aanvoerdersband.

Helaas is deze boodschap, die voor velen vanzelfsprekend is, nog steeds actueel en noodzakelijk, zo geven de Keuken Kampioen Divisie en de Eredivisie CV aan. Aukje Geubbels, MVO manager van de Eredivisie CV vertelt: “Uit onderzoek van het Mulier Instituut (2021) onder spelers blijkt dat de algemene acceptatie van homo- en biseksualiteit in het voetbal een onvoldoende scoort (4.6), wat vergelijkbaar is met de resultaten uit 2014. Het is het vijfde jaar op rij dat we ons gezamenlijk inzetten voor LHBTI+ acceptatie en helaas is dit dus nog steeds nodig. Het profvoetbal is met ruim acht miljoen liefhebbers, uit allerlei hoeken van het land, een uniek platform om het onderwerp te agenderen en te zorgen voor verandering. Het voetbal is van iedereen en daarom maken we ons sterk voor een omgeving waarin iedereen zich thuis voelt.”

Acties

In het speelweekend van 15, 16, 17 oktober vinden onder andere de volgende acties plaats:

  • De aanvoerders van alle teams spelen met de speciale ‘#OneLove’ aanvoerdersband. #OneLove is de campagne voor verbinding en is onderdeel van het gezamenlijke aanvalsplan tegen discriminatie, ‘Ons voetbal is van iedereen’;
  • Bij alle thuisspelende clubs wapperen regenbooghoekvlaggen;
  • Alle coaches en (assistent) scheidsrechters dragen een regenboogspeldje;
  • ESPN besteedt in de uitzendingen aandacht aan het thema, door speciale microfoons, speldjes andere uitingen te laten zien.

De actie, die sinds 2017 georganiseerd wordt rondom International Coming Out Day, is een initiatief van de Alliantie Gelijkspelen (John Blankenstein Foundation, NOC*NSF, KNVB en KNHB) in samenwerking met de Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, Pure Energie Eredivisie Vrouwen, Eredivisie Zaalvoetbal Mannen, Eredivisie Zaalvoetbal Vrouwen, VVCS, CBV en ESPN.

Breder dan profvoetbal

Ook het amateurvoetbal en andere sporten doen mee. Sportbonden en clubs zullen hun leden rondom Coming Out Day oproepen om een speciale aanvoerdersband te dragen.