Heracles Almelo is vrijdag gestart met het verzorgen van (voetbal)trainingen binnen de muren van de penitentiaire inrichting (PI) Almelo. De club doet dat om gedetineerden te helpen met hun re-integratie in de samenleving. Met het maatschappelijke project Heracles Inside wordt een groep van twaalf gedetineerden getraind. Wanneer de gevangenen met succes het traject van Heracles Inside doorlopen, maken ze kans om na detentie een baan te krijgen via het netwerk van de BusinessClubleden van Heracles Almelo.

Deelnemers aan het project hebben een bijzonder persoon voor de groep staan: oud-Heraclied en huidig trainer bij de FC Twente/Heracles Academie Mark Looms. De kernwaarden van Heracles Almelo staan bij zijn trainingen centraal: groei, bewust, koersvast, inventief en voor iedereen. Samen met een ervaringsdeskundige wordt ook gesproken over de gevolgen van detentie en hoe terugval in crimineel gedrag te voorkomen is. En de gedetineerden krijgen trainingen om hun sollicitatievaardigheden te verbeteren.

“Gedetineerden moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor deelname aan het project Heracles Inside”, vertelt Stefan Gijben, projectleider namens PI Almelo. “Zo moeten ze goed gedrag vertonen, gemotiveerd zijn, een korte straf hebben of in de laatste fase van hun detentie zitten. Personen die veroordeeld zijn voor een zedendelict of geruchtmakende zaak zijn uitgesloten van deelname.”

Onderdeel van het project is dat de gedetineerden de opleiding Leider Sportieve Recreatie gaan volgen. Deze internationaal erkende opleiding levert de deelnemers de nodige ervaring en een certificaat op. Daarmee kunnen ze actief zijn in het verenigingsleven van een sportclub. Ook voor het succesvol afronden van het project Heracles Inside ontvangen de deelnemende gedetineerden een certificaat.

Als afsluiting van het project wacht een wedstrijd tegen het BusinessClubteam van Heracles Almelo. En deelnemers maken – dat is het doel van het project – via Current Werkt kans op een baan. Current Werkt zal hierin ook het netwerk van de BusinessClub betrekken. Het project is gebaseerd op ervaringen in Engeland. Stefan Gijben (PI Almelo): “Verschillende clubs in de Premier League hebben maatschappelijke projecten waarbij wordt samengewerkt met gevangenissen. Vaak met veel succes.”

Heracles Inside is een initiatief van Heracles Almelo, in samenwerking met BusinessClubsponsor Current Werkt, amateurclub AVC Heracles en PI Almelo.