Heracles Almelo speelt zijn vierde competitiewedstrijd thuis tegen AZ. De balans op het hoogste niveau is vier keer winst, negen keer verlies en drie keer gelijk.

Het eerste duel werd gespeeld op 26 oktober 1985 en kende een eindstand van 1-1. De doelpunten werden gescoord door John ter Mors en Sigi Lens. Vanaf het seizoen 2005-2006 staat de wedstrijd jaarlijks op het programma in de Eredivisie. De reeks werd op 14 januari 2006 geopend met een zege voor de gasten. Denny Landzaat en Kenneth Perez namen de treffers voor hun rekening.

Beide ploegen kwamen op 18 maart 2007 niet tot scoren en op 30 september van hetzelfde jaar wist Heracles Almelo de bezoekers met een nederlaag naar huis te sturen. Moussa Dembele opende na een kwartier spelen de score en tien minuten later tekende Everton Ramos da Silva voor de gelijkmaker. Rob Maas besliste het duel door na bijna een uur spelen een strafschop te benutten.

Heracles Almelo – AZ werd ook in 2009 twee keer gespeeld. AZ won op 21 februari met 0-2. Heracles Almelo speelde hartstochtelijk maar Mounir El Hamdaoui wist in de tweede helft twee keer het net te vinden. De editie van 1 augustus werd een prooi voor Heracles Almelo. Everton Ramos da Silva scoorde in de achtste minuut en in het eerste kwartier na de rust liep de formatie uit naar 3-0 door de treffers van Willie Overtoom en Mark-Jan Fledderus . AZ kwam nog sterk terug door de doelpunten van Graziano Pelle en Mounir El Hamdaoui. De bezoekers verloren in de slotfase hun hoofd. Gill Swerts en Graziano Pelle moesten met rood van het veld.

Heracles Almelo ontving AZ in 2011 eveneens twee keer. De editie van 22 januari eindigde na de nodige strijd in 0-0. Op 30 oktober sloegen de bezoekers in de slotfase toe dankzij een treffer van Adam Maher.

De editie van 31 maart 2012 eindigde in 1-2. AZ legde de basis voor de zege in het eerste half uur. Viktor Elm knalde eerst nog op de paal maar na 25 minuten stond het reeds 0-2 door een treffer van Markus Henriksen en een eigen doelpunt van Mike te Wierik. De rode kaart voor Thomas Lam liet het duel vervolgens kantelen. Mike te Wierik wist vlak voor de rust de aansluitingstreffer te scoren maar Heracles Almelo kon een nederlaag niet meer afwenden. Het duel van 15 december 2013 eindigde in 2-0 dankzij de treffers van Bryan Linssen en Oussama Tananne en op 9 augustus 2014 won AZ met 0-3. De bezoekers sloegen na de rust toe door de doelpunten van Steven Berghuis, Guus Hupperts en Muamar Tankovic.

De krachtmeting van 13 februari 2016 leverde de meeste doelpunten op. AZ zat na ruim een half uur spelen al op rozen door de treffers van Vincent Janssen, Markus Henriksen en Joris van Overeem. Uiteindelijk werd de eindstand 3-6. Alireza Jahanbakhsh en Ben Riensta scoorden nog voor AZ en daarbij kwam nog een eigen doelpunt van Thomas Bruns. De Almelose treffers kwamen voor rekening van Thomas Bruns, Mark-Jan Fledderus en Wout Weghorst.

AZ bleef vervolgens winnen in Almelo. Het duel van 14 april 2017 eindigde in 1-2. AZ trok de wedstrijd in de tweede helft naar zicht toe dankzij de treffers van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh. Het doelpunt van Brandley Kuwas viel pas in blessuretijd.

Heracles Almelo ontving AZ in 2018 twee keer. Brandley Kuwas vertolkte in de editie van 13 april 2018 een hoofdrol door bij 0-0 een penalty te missen. De bezoekers wisten daarna wel het net te vinden. Guus Til,,Oussama Idrissi en Alireza Jahanbakhsh namen de treffers voor hun rekening. De wedstrijd van 2 september leverde een zege op. Myron Boadu opende al na twee minuten de score maar Heracles Almelo boog de 0-1 om in een 3-1 dankzij de treffers van Mohammed Osman, Kristoffer Peterson en Lerin Duarte. AZ kwam in de slotfase nog tot 3-2 dankzij Bjorn Johnsen.

Corona zorgde ervoor dat in het seizoen 2019-2020 geen Heracles Almelo – AZ werd gespeeld en op 29 november 2020 bleven de tribunes om die reden leeg. AZ was in de 23ste minuut dichtbij een doelpunt maar de kopbal van Myron Boadu werd door Michael Brouwer tegen de lat getikt. De bezoekers sloegen vlak voor de rust wel toe dankzij een benutte strafschop van Teun Koopmeiners en een doelpunt van Myron Boadu. Calvin Stengs raakte in de tweede helft nog de paal. Heracles Almelo kwam tot 1-2 dankzij een volley van Lucas Schoofs maar de gelijkmaker bleef uit.