Vorige week is het nieuwe uitshirt van Heracles Almelo gepresenteerd. Het shirt is ontworpen door de 27-jarige seizoenkaarthouder Jordy Wanschers. In een stemronde onder supporters werd zijn shirt verkozen tot het nieuwe uitshirt voor dit seizoen. Iets wat de Almeloër erg trots maakt. “Dat de spelers straks gaan spelen in het door mij ontworpen uitshirt is natuurlijk supervet.”

Wanschers heeft een opleiding Grafische Vormgeving gevolgd aan het ROC in Enschede. Dat hij zo creatief is, is dus geen toeval. “Vroeger was het mijn droom om ooit het tenue van het Nederlands Elftal te ontwerpen,” vertelt de enthousiaste Wanschers. “Dat mijn ontwerp nu gekozen is tot het officiële uitshirt is daarmee een jongensdroom die uitkomt.”

De seizoenkaarthouder had meerdere ontwerpen ingestuurd, maar vond het winnende shirt ook degene die het beste gelukt is. Hij omschrijft het shirt als een shirt wat symbool staat voor Almelo. Wanschers: “Als je aan Almelo denkt, dan denk je direct aan de kleur blauw en aan de Almelose ruiten. Dit wilde ik daarom ook terug laten komen in het shirt. Het patroon wat ik heb bedacht, bestaat uit strepen die over elkaar heen vallen. Daardoor ontstaan er ruiten die op een eigen manier in het shirt verwerkt zijn. ”

Toen hij het shirt had ingestuurd, zijn er door een selectiecommissie bestaande uit afvaardigingen van supportersverenigingen, spelers en staf vier uitshirts gekozen waar op gestemd mocht worden door supporters. Een van die vier ontwerpen was het ontwerp van Wanschers, die na het nieuws dat hij door de voorronde heen was gekomen, al zijn mede-supporters had gevraagd om op zijn inzending te stemmen.

Van vrienden en familie kreeg de ontwerper te horen dat ze het een gaaf ontwerp vonden. Dat hij ook de uiteindelijke winnaar was, kwam voor hem toch als een verassing. Wanschers: “Ik gaf op dat moment een cursus. In mijn pauze opende ik mijn mailbox en daar stond het mailtje dat ik had gewonnen. Ik liep snel terug naar de ruimte waar de les gaf en riep: “Het is gelukt!”. Niemand wist natuurlijk waar ik het over had. Toen ik het had uitgelegd was iedereen heel blij voor me en die dag heb ik met een stralend gezicht rondgelopen.”

Toen het shirt in de verkoop ging, kreeg de trotse winnaar een bedrukt uitshirt cadeau namens de club. Zelf wilde hij nog een tweede exemplaar aanschaffen om in te laten lijsten. Volgens Wanschers gaat hij een mooi plekje krijgen. “Ik woon nu nog bij mijn ouders, dus voorlopig komt hij daar op de slaapkamer te hangen. Als ik eenmaal een plekje voor mezelf heb, dan krijgt het shirt daar een mooi plekje. Het moet het pronkstuk worden van mijn nieuwe huis.”

Wanschers is zelf een fanatiek volleyballer. Hij speelt bij VC Aastad en ook zijn teamgenoten reageerden positief op het shirt. “Voorafgaand elke wedstrijd, doen we de warming-up in een inloopshirt. Om te vieren dat ik het winnende ontwerp heb gemaakt, gaan we met het hele team dit shirt bestellen om als inloopshirt te gebruiken. Ik denk dat ik heel vaak in dit shirt te zien ben.”