Afgelopen jaar bleek het belang van schone lucht voor onze gezondheid groter dan ooit. In de strijd tegen vervuilde luchtdeeltjes is Asito een samenwerking aangegaan met de Drentse startup AerSMASH. De luchtreinigingsunits van AerSMASH halen aerosolen, dragers van virussen, uit de lucht en elimineren schadelijke stoffen zoals schimmels, geuren en rook.

Zo ook op Erve Asito, het stadion van Heracles Almelo, waar zowel in de skybox van Asito als in de krachtruimte van de spelers een unit is geplaatst. En dat levert direct resultaat. Colin de Graaf, hoofd performance van Heracles Almelo: “Dankzij de luchtzuiveringsunit konden we in onze krachtruimte in kleine groepen blijven trainen. Dat heeft uiteindelijk bijgedragen aan onze sportieve prestaties afgelopen seizoen.”
Aerosolen

Onderzoek toont aan dat het coronavirus zich het snelst verspreidt door een hoge concentratie aerosolen in gesloten ruimtes; het gevolg van geen of beperkte ventilatie in combinatie met de aanwezigheid van meerdere personen gedurende een lange tijd. De units van AerSMASH halen deze virusdeeltjes uit de lucht. Onder andere de TU Eindhoven heeft de werkzaamheid van deze technologie bevestigd.

Samen voor schone lucht

Op Erve Asito zijn twee luchtreinigingsunits van AerSMASH geplaatst. Hiermee wordt de verspreiding van aerosolen geminimaliseerd en is de lucht voor de bezoekers, spelers en medewerkers van Heracles Almelo zo veilig en gezond mogelijk. Daarnaast filteren de units ook hinderlijke geuren uit de lucht. Zo zorgen Asito en AerSMASH samen voor gezonde en schone lucht in het stadion. Voor de bezoekers van de skybox van Asito, de medewerkers van het stadion, maar ook voor de spelers, die dankzij de luchtreinigingsunits weer gebruik konden maken van de krachtruimte.