De technische staf van Heracles Almelo is uitgebreid met Rick Aben. Sinds de eerste training van afgelopen zondag vervult hij de rol van performance coach. 

Aben is als performance coach medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van de spelers op fysiek vlak. Onder meer het faciliteren van krachttrainingen en warming-up activiteiten en het toepassen van periodisering behoren tot zijn takenpakket. Aben: “Colin de Graaf heeft daarin als hoofd performance de leidende rol. Maar waar Colin voorheen deze aspecten alleen oppakte, doen we dat nu samen. Door een meer specifieke aanpak kunnen we spelers individueel nog beter maken.”

Technisch directeur Tim Gilissen sluit zich aan bij Aben. “In het voetbal van deze tijd worden steeds hogere eisen gesteld aan spelers. Dit vraagt in onze visie qua aandacht en begeleiding van spelers meer maatwerk. Daar spelen we met de komst van Rick op in. We verstevigen zo onze staf.”

Aben heeft een achtergrond in voornamelijk rugby, waarin hij in 2015 via zijn studie aan de Leeds Beckett University in Engeland terecht kwam. Hij vertelt: “Ik wilde ervaring opdoen in de sportwereld. Ik kon aan de slag bij rugby league club Castleford Tigers. Daar heb ik vijf jaar gewerkt, in een zelfde soort rol als ik nu bij Heracles Almelo heb. Vorig jaar maakte ik de overstap naar het voetbal, naar het Noorse FK Bodø/Glimt. Met het behalen van de eerste landstitel in de clubhistorie werd het een bijzonder jaar.” Na zijn jaren in het buitenland besloot Aben terug te keren naar Nederland, waar Heracles Almelo op zijn pad kwam. “Met Colin en Tim heb ik goede gesprekken gevoerd. Ook heb ik een dag meegelopen. Afgelopen zondag ben ik echt begonnen. Ik kan niet wachten om samen met de spelers en stafleden de stijgende lijn van de afgelopen jaren door te trekken.” 

De komende periode combineert Aben zijn werkzaamheden nog met het afronden van zijn promotieonderzoek. “In 2017 kreeg ik een promotieplek aangeboden bij de Leeds Trinity University. Ik zit in de afrondende fase en hoop over een paar maanden te promoveren. Het is nu nog even aanpoten in de avonduren, maar dan is het daarna helemaal afgerond.”